Het plangebied aan beide zijden van de Amersfoortsestraatweg.
Het plangebied aan beide zijden van de Amersfoortsestraatweg.

Ingrediënten voor nieuwe
Amersfoortsestraatweg

NAARDEN - De gemeente wil de Amersfoortsestraatweg aanpakken. Aan beide kanten van de weg, van de Godelinderotonde tot aan de Kapitein Meijerbrug, gaat de komende jaren gebouwd worden. Wanneer en wat precies moet nog uit een 'visie' blijken. Veel ingrediënten staan echter al vast. NaarderNieuws zet ze op een rijtje.

door Lisa van Dorp

"Politiebureau, school, parkeerplaatsen. De toegangsweg naar de Vesting is nu een rommeltje, we willen er één geheel van maken", vat Anja Derksen van de gemeente de plannen samen. Dat één maken, zal in stapjes gebeuren. Niet alle bouwkavels komen tegelijkertijd vrij. Maar in de visie die de gemeente nu opstelt, mag alles. "Het uitgangspunt is: stel dat er niets is, waar breng je dan de functies onder die we in het plangebied kwijt willen?" Zes ingrediënten van de visie.

1. Politiebureau
Ondanks geruchten over reorganisaties bij de Nationale Politie blijft wijkteam Naarden-Bussum voorlopig zitten waar het zit. "Wij hebben geen plannen om in de toekomst te verhuizen vanaf de Amersfoortseweg", laat een woordvoerster weten.

2. School en verenigingenruimte
Twee jaar geleden heeft de gemeenteraad bepaald dat Naarden behoefte heeft aan basisvoorzieningen als een multifunctioneel schoolgebouw (met naschoolse opvang, een gymzaal en andere 'kinderfuncties') en een verenigingsruimte. Door de verhuizing van de dependance van de Godelindeschool naar de hoofdvestiging in het Rembrandtpark wordt een multifunctionele school gerealiseerd, aldus wethouder Marcel Adriani. Die hoeft dus niet meer in de visie. Naar verwachting verhuist de school tussen nu en vijf jaar, waarmee dan het eerste stukje nieuwe bouwgrond vrijkomt.

Wat de behoefte aan verenigingsruimte betreft: clubs als ToVeNaar, Muziekvendel Nardinc en de Vestingnarren zitten krap in hun jasje. De wethouder studeert op de mogelijkheid van 'dubbelgebruik' van de nieuwe schoolruimtes van de Godelinde en van het Wellantcollege. Als de leerlingen naar huis zijn, zouden de Naardense verenigingen in de school kunnen. Adriani: "Denk bijvoorbeeld aan de aula van het Wellant: zou de toneelvereniging daar niet 's avonds kunnen repeteren?" Als dat op het Storkterrein past, scheelt het weer (dure) nieuwbouw aan de Amersfoortsestraatweg.

Vivium ziet een nieuwe toekomst voor Naarderheem

3. Parkeerplekken sportvelden
Het is op zaterdag, vanwege de drukte op het Sportpark, zoeken naar een plekje voor de auto. Het tekort aan parkeerplekken bij de sportvelden staat hoog op de politieke agenda, dus de visie zal zeker een onderdeel 'parkeerplekken' bevatten.

4. De Lunet
Zwembad De Lunet is eigendom van de gemeente, Sportfondsen doet de exploitatie. De gemeente investeerde de afgelopen twee jaar een hoop geld in het onderhoud. Bij de gemeentefusie wordt de afweging gemaakt: hoeveel zwembaden heeft de nieuwe gemeente nodig? Maar Adriani is positief over het behoud van De Lunet. "Het is aannemelijk dat er een plekje in de visie blijft voor De Lunet. De zwemlessen scoren heel goed in de regio."

5. Naarderheem
Zorggroep Vivium, die het grootste deel van de overkant van de Amersfoortsestraatweg in handen heeft, ziet een nieuwe toekomst voor Naarderheem. Directeur Marco Wisse: "Het huidige Naarderheem is 40 jaar oud. Vivium denkt het komende half jaar na over de gewenste functie en omvang van het gebouw. Naarderheem wil zich focussen op revalidatie voor ouderen en dat vraagt om andere accommodatie dan het huidige verpleeghuis."

6. Sociale huurwoningen
De raad heeft 29 januari besloten dat de 32-36 huurwoningen die oorspronkelijk gepland waren op het Storkterrein 'ingepast moeten worden in de visie voor de Amersfoortsestraatweg'. Woningcorporatie De Alliantie heeft aangegeven de woningen hier in principe te willen ontwikkelen, maar maakt het wel afhankelijk van 'het investeringsbudget'. En wellicht passen er zelfs nog meer woningen in, zegt Adriani.