Nieuwbouw op het KNSF-terrein in Muiden was jarenlang onderwerp van discussie.
Nieuwbouw op het KNSF-terrein in Muiden was jarenlang onderwerp van discussie. Foto: Christian Pfeiffer

Fusiepartner Muiden vraagt Rijk om noodhulp

NAARDEN - Aanstaand fusiepartner Muiden wil zichzelf voor 2015 onder curatele laten stellen om zo financiële noodhulp van het Rijk te krijgen. Met dat geld wil Muiden een nieuwbouwplan realiseren waardoor een langlopende juridische claim aan het adres van de gemeente vervalt. Het college van Naarden is enthousiast over deze zet, laat wethouder Henk Lanting weten. "Zo kunnen we met Muiden fuseren zonder dat onze nieuwe gemeente een miljoenenclaim boven het hoofd hangt."

door Lisa van Dorp

Het Muider college van B&W kwam dinsdag met een persbericht dat ook in Naarden aandachtig gelezen werd. B&W van Naarden zijn enthousiast over het voornemen van Muiden om zich onder curatele te laten stellen, zegt Lanting. "We vinden het knap dat het college van Muiden er met deze zet in lijkt te slagen om - vóór we fuseren - dit hoofdpijndossier op te lossen. Als Muiden dit niet had bedacht, hadden we in het fusietraject tot een soortgelijke oplossing moeten komen. We hebben als Naarden en Bussum namelijk altijd gezegd dat we de financiële risico's van een mogelijke claim aan het adres van Muiden niet willen dragen."

Met die claim doelt de wethouder op de jarenlange strijd in Muiden tussen de gemeente en de eigenaar van het KNSF-terrein (de voormalige kruitfabriek in Muiden) over een groot nieuwbouwproject op die locatie. De projectontwikkelaar claimde bij de rechter door het slepende conflict recht te hebben op een bedrag van 360 miljoen euro van Muiden. De twee kemphanen kwamen vorige maand echter tot een akkoord voor een gezamenlijk nieuwbouwproject, waarmee de claim van de baan is. In de vers gesloten KNSF-deal draagt Muiden meer bij aan het nieuwbouwproject dan dat ze geld in kas heeft. Dat wil het college in Muiden oplossen door voor een jaar een 'artikel-12-traject' in te gaan, waarbij een gemeente onder curatele van een provinciale toezichthouder wordt geplaatst en het Rijk financiële noodhulp geeft.

Lars Voskuil van de Naarder PvdA is niet zo optimistisch als de wethouder. "Muiden is nu nog schuldenvrij, maar als dit plan doorgaat halen we een fusiepartner binnen met een hele stevige schuld ter waarde van zo'n 30 miljoen euro. Dat is een aantal keer de eigen begroting van Muiden", waarschuwt het raadslid. "Het kan toch niet zo zijn dat Muiden aan de vooravond van de fusie afspraken maakt met gevolgen die zo ver strekken dat wij er na 2016 ook mee te maken krijgen?"

Een woordvoerder van de gemeente Bussum laat weten dat de buurgemeente "de kwestie op de voet volgt en zich nog beraadt op een reactie".