Bas en Ester de Jong met filmmaakster Marjon van der Eerden en haar man bij de première van 'Naardens Leven'.
Bas en Ester de Jong met filmmaakster Marjon van der Eerden en haar man bij de première van 'Naardens Leven'. Foto: Bob Awick

Marjon van der Eerden maakt docu van Bas en Ester

NAARDEN - De meeste mensen in de Vesting zullen Bas en Ester de Jong wel kennen. Broer en zus zijn in de dertig, onafscheidelijk en vaak op straat te vinden. Marjon van der Eerden (62) werd zo geraakt door het verstandelijk beperkte tweetal en de rol die ze in de Vesting spelen dat ze de documentaire 'Naardens Leven' over Bas en Ester maakte.

door Lisa van Dorp

De film werd vrijdag voor zo'n 50 man vertoond in gebouw De Hoed nadat Bas, Ester en hun familie de film al tijdens een privévoorstelling hadden gekeurd. Van der Eerden leerde hen in 1995 kennen toen het tweetal haar weggelopen hondje had gevangen. De film is een hobbyproject: in het dagelijks leven werkt de Vestingbewoonster in de jeugdzorg.

En, hoe waren de reacties vrijdagavond?
"De film was een succes: het zaaltje zat vol, de sfeer was gezellig. Na afloop waren er veel positieve reacties. "Het brengt verbinding in de Vesting", zei een van de kijkers. Bas en Ester zelf waren opgelucht en tevreden. Na afloop hebben we met zijn alleen nagepraat met een glaasje wijn of sap."

Waar gaat de film over, in een notendop?
"Ik heb Bas en Ester twee jaar lang gevolgd. Ik heb ze gefilmd op hun werk, op de kinderboerderij, op hun dagelijkse rondgang door de Vesting, tijdens de carnavalsoptocht, op Koninginnedag, in een bootje op de gracht. Zes uur materiaal heb ik ingekort tot 60 minuten. Je ziet Bas en Ester in hun dagelijks leven met veel beelden van Naarden."

Je werkt in de jeugdzorg. Wat maakte dat je in je vrije tijd een documentaire bent gaan maken?
"Bas en Ester zijn heel bijzonder en sociaal. Het is net of ze getrouwd zijn, ze zijn altijd samen. Ze kunnen zich met hun beperkingen heel goed handhaven in de kleine gemeenschap van de Vesting. Ze betekenen veel voor andere mensen, maar dat zie je niet aan de buitenkant. Je denkt, ze hebben ons nodig, maar het is eerder andersom. Ik zei eens tegen vrienden: iemand moet een film van dit bijzondere tweetal maken. Maar omdat zoiets niet lukt met een vreemde, heb ik het zelf gedaan."

'Aan de buitenkant zie je niet wat ze voor anderen betekenen'

Hoe ging dat?
"Het was heel leuk, maar ook best lastig. Ik had nul ervaring met filmen en monteren, dus ik heb veel moeten leren. Bas en Ester vonden de camera in het begin doodeng, maar gaandeweg werd het natuurlijker. Na twee jaar filmen had ik zes uur materiaal: ik heb geworsteld met het inkorten. Ik bleef maar schrappen. Maar nu is het gelukt en heb ik er een hobby bij. Ik ga een opleiding tot camjo (camerajournalist) doen in Amsterdam."

Wat is het hoogtepunt van 'Naardens leven'?
"De film heeft niet echt een spanningsboog, dat het ergens naartoe gaat. De beelden kabbellen een beetje voort. Een grappig moment is wanneer Bas en Ester kibbelen over wat de toekomst hen brengt."

Wanneer komt je tweede film?
"Ik heb nog geen onderwerp, maar ik wil nog een film maken. En omdat ik nu al veel mensen op een lijst heb die Naardens Leven ook willen zien, komt er volgende maand een tweede voorstelling. Mensen kunnen zich aanmelden op marjongesina@hotmail.com, bellen met 6947663 of uitkijken naar de flyer."