SDO-bestuurder Ron Peffer: 'We komen doordeweeks vaak plaats tekort.'
SDO-bestuurder Ron Peffer: 'We komen doordeweeks vaak plaats tekort.' Foto: Bob Awick

'Een extra kunstgrasveld moet er echt komen'

BUSSUM - Met het eerste elftal dat erg goed presteert, een steeds groter wordende jeugdtak en veel tevreden leden gaat het goed met SDO. De Bussumse voetbalclub floreert. Maar dat heeft ook een schaduwkant: het bestuur van de club moet steeds harder werken om koers te houden. Er komt veel op de club af en daarom moet er de komende jaren heel wat gebeuren.

door Sjoerd Stoop

Aan het roer van de Bussumse voetbalclub staat al enkele jaren bestuurder Ron Peffer. De bestuurder zag de club de afgelopen jaren groter worden, zowel op het veld als daarbuiten. Samen met zes andere bestuursleden en vele hardwerkende vrijwilligers wordt er intensief gewerkt om dat door te zetten.

Hoe staat SDO ervoor?
"De afgelopen jaren waren een droom en het gaat nu heel erg goed. Als voetbalclub heeft SDO de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt. Dat geldt voor veel facetten op de club. Het beste voorbeeld vormt het eerste elftal. Dat presteert ontzettend goed. Een voorbeeld van hoe we er als club voor staan. Maar ook het vrouwenvoetbal groeit gestaag. Het eerste dameselftal speelt al jaren eerste klasse. Volgend jaar bestaan ook ons G-voetbal 25 jaar. Dat zullen we op gepaste wijze vieren."

Merk je dat de afgelopen jaren de club veel veranderd hebben?
"SDO als club amper, maar er komt wel veel meer op ons af. Het gaat nu goed en dat willen we graag zo continueren. Daarvoor moeten er zaken geregeld worden. We werken er met z'n allen hard aan om de jeugdtak naar een hoger plan te trekken, zodat de overstap naar het eerste elftal straks goed gaat en we geen terugval maken. We betalen de spelers niet en dat houden we ook zo. We doen het met echte SDO-spelers. We hopen daarmee het niveau van nu vast te houden: een stabiele eersteklasser met soms een stapje naar boven."

Wat heeft SDO nog te wensen?
"We hopen snel het sportpark aan te pakken. We hebben ongeveer 1000 voetballende leden en veel teams staan meerdere keren per week op het veld, maar we hebben beperkte trainingscapaciteit. We hopen snel een van de achterste velden op het sportpark aan te pakken. Dat moet een kunstgrasveld worden en er moeten lampen omheen komen. Dan hebben we er het hele jaar wat aan. Dat veld moet er echt komen, want dan kan elke voetballer twee keer trainen. Dat principe sluit aan op de verduurzaming van onze maatschappij: meer beweging."

'We werken er hard aan om de jeugdtak naar een hoger plan te trekken'

Gaat dat lukken?
"Net als alle andere sportcomplexen van Bussum wordt ook het sportpark van SDO beheerd door de gemeente. Het hangt er dus sterk van af hoe de gemeente meewerkt. Ze hebben ons te kennen gegeven dat er zeker de komende twee jaar geen geld aan besteed kan worden. Dat snappen we best. Met het samenvoegen van de gemeenten op komst, komt er veel op Bussum af en moet er ook gekeken worden naar de toekomst. We gaan nu proberen of we zelf wat kunnen regelen om zo onze problemen zelf op te lossen. We kunnen dat veld eventueel tijdelijk zelf laten aanleggen totdat de gemeente het weer overneemt. Dat onderzoeken we nu."

Waar staat SDO over een paar jaar?
"Als het eerste elftal meedoet met de subtop van de eerste klasse dan doen ze het gewoon goed. Dat geldt ook voor het dameselftal. Voor de rest verwachten we de komende jaren gefaseerd te groeien. We denken dat als we in 2017 honderd jaar bestaan we pakweg 70 à 75 teams hebben rondlopen. Dan staat het er gewoon goed voor. We hopen daarnaast dat enkele taken op de club, zoals bestuurstaken maar ook andere, de komende jaren worden overgenomen door de volgende generatie. Dan hebben we een gezonde club en daar kunnen we dan de komende jaren mee voort. We staan er nu op alle fronten goed voor, maar we moeten er met z'n allen wel voor zorgen dat we dat ook vast kunnen houden en waar het kan verbeteren."