Henk Heijman proost op 'de voorbereiding van een nieuwe gemeente die meerwaarde heeft voor al onze inwoners'.
Henk Heijman proost op 'de voorbereiding van een nieuwe gemeente die meerwaarde heeft voor al onze inwoners'. Foto: Bob Awick

'Never a dull moment in Bussum'

Voelt u zich al helemaal thuis in Bussum?
"Jazeker. Het Bussumse gevoel is inmiddels wel tot stand gekomen. Het gaat geleidelijk, maar ik voel me hier als een vis in het water. In Bussum is altijd van alles te doen. Never a dull moment in Bussum."

Welke 3 dossiers van het afgelopen jaar staan u erg bij?
"Ik vond de kerkdienst en de begrafenis van de Naarder slachtoffers van de vliegtuigramp met de MH17 heel indrukwekkend. Dat is iets wat mij erg bij staat. Ook het fusiedossier vind ik erg belangrijk. Ik ben lid van de stuurgroep fusie en daar steken we veel tijd in. Verder ben ik vorig jaar portefeuillehouder geworden van het MOB-complex. Voor dat terrein is het bestemmingsplan vastgelegd en er zijn bezwaren ingediend. Er zullen altijd verschillende meningen over het terrein en de bebouwing zijn. Ik verwacht wel dat in de loop van volgend jaar de eerste paal de grond in kan."

Wat was voor u het hoogtepunt van 2014?
"Wat ik heel mooi vind is dat we het aantal inbraken in Bussum met 30 procent hebben weten terug te brengen in vergelijking met 2013. Dat is een resultaat waar ik trots op ben. Het is een teamprestatie, niet alleen van de burgemeester en de gemeente, maar ook van de politie, de buurtpreventieverenigingen en Burgernet. De uitbreiding van het aantal buurtpreventieverenigingen was daar zeker debet aan. Hoewel het aantal inbraken in Bussum altijd nog naar beneden kan, hebben we een mooi resultaat behaald."

Wat was wat u betreft het dieptepunt van 2014?
"Het weglopen van enkele fracties tijdens de installatie van het college van burgemeester en wethouders. Daarmee onttrek je je als raadslid aan je verantwoordelijkheden. Loop je weg, dan doe je niet meer mee en daarmee zet je jezelf ook buitenspel."

Stelling: als de financiële onderbouwing in het wetsvoorstel niet wordt aangepast, moeten we niet fuseren met Naarden en Muiden.
"Dat is wat ingewikkeld. We zijn bezig om bij het ministerie van Binnenlandse Zaken duidelijkheid te krijgen over de precieze tekst van het wetsontwerp op dit punt. We weten niet zeker of het er goed in staat. We willen absoluut een goed vangnet hebben om te zorgen dat inwoners van Bussum niet het gelag van Muiden betalen rondom het KNSF-terrein. En als de tekst er niet goed in staat, dan moet het er wel goed inkomen. Daar zullen we voor zorgen."

En mocht dat niet lukken?
"Ja, dan hebben we een nieuwe situatie. Dat wij niet zullen opdraaien voor de claim van Muiden is een keiharde voorwaarde van de gemeenteraad. Ik ga er vooralsnog van uit dat het goed in het wetsvoorstel staat of er goed in komt."

Stelling: de naam Gooise Meren doet geen recht aan de gemeente Bussum
"Ik kan mij voorstellen dat dit niet de eerste naam is die opkomt bij de bewoners van Bussum, maar uiteindelijk kan ik er wel mee leven. Persoonlijk was ik voorstander van de nieuwe fusienaam Naarden-Bussum, maar in een fusieproces is het geven en nemen. De nieuwe raad kan deze naam nog wijzigen, maar de naam Gooise Meren is een advies aan de nieuwe gemeenteraad. Mocht deze naam niet in vruchtbare bodem vallen, dan is de nieuwe raad bevoegd die te wijzigen, maar ik ga er niet van uit dat dat gebeurt. Bewoners waren wel erg met de naam bezig en iedereen heeft er wel een mening over. Het is denk ik een kwestie van wennen. Iedereen moet wel bedenken dat Bussum gewoon Bussum blijft."

Zou u de nieuwe burgemeester van Gooise Meren willen worden?
"In november 2015 zijn de verkiezingen voor de nieuwe gemeenteraad en in december 2015 wordt een nieuw college gevormd. Dan wordt ook een waarnemend burgemeester benoemd. Ik weet nog niet of dat iets voor mij zou zijn, ik heb er nog niet over nagedacht en zie dat wel tegen die tijd."

En als u een dag de burgemeester van Gooise Meren zou zijn?
"Ik zou heel erg proberen om verbindingen te leggen. We kunnen bijvoorbeeld een wandeling maken door de Gooise Meren waar ik dan alle inwoners van Bussum, Naarden en Muiden voor zou uitnodigen. De route gaat langs de mooiste plekjes van de nieuwe gemeente."

Heeft u nog een sportieve uitdaging voor 2015 op de planning staan?
"Ik loop ieder jaar de Vierdaagse van Nijmegen. Komend jaar ben ik van plan om in oktober de Vierdaagse in het Spaanse Marbella te lopen. Verder ga ik veel voetballen met het burgemeesterselftal. Zo zit een oefenwedstrijd in de pijplijn tegen SDO uit Bussum en tegen Longa uit Lichtenvoorde, mijn oude gemeente. Verder hoop ik te kunnen schaatsen op de Ankeveense Plassen."

Waar in Bussum komt u graag?
"De Vernissage bij Fort Werk IV. Ook de Kom van Biegel vind ik een mooie plek."

Hoe viert u de kerst?
"Op eerste kerstdag heb ik een familiediner bij mijn zus in Huis ter Heide. Op tweede kerstdag wil ik wandelen of wellicht schaatsen. Op derde kerstdag vertrek ik voor een skivakantie in het Oostenrijkse Gerlos."

Wie uit Bussum verdient een pluim?
"Ab van der Pol van de Voedselbank Naarden Bussum. Hij heeft het hart op de goede plaats. Hij was jarenlang voorzitter en heeft zich met hart en ziel ingezet voor mensen die het niet zo breed hebben. Hij heeft zijn taak geweldig opgepakt en ontwikkeld. Ik vind eigenlijk dat alle mensen die in Bussum initiatieven ondernemen en iets tot stand brengen in aanmerking komen voor een pluim."

Gaat het goed komen met de overheveling van taken uit het sociaal domein naar de gemeente?
"Het wordt een gigantische operatie waar twee wethouders erg druk mee zijn. De operatie kent zijn weerga niet in gemeenteland. We gaan naar bijna een verdubbeling van de gemeentelijke begroting. Het is heel ingewikkeld en we werken samen met allerlei gemeenten in de regio. Volgens mij gaat het allemaal goed komen, maar we moeten er wel rekening mee houden dat er in de eerste helft van 2015 pijnlijke incidenten kunnen voorkomen. We moeten alles in één keer overnemen en daar zullen best fouten bij worden gemaakt. Omdat het over het algemeen om kwetsbare mensen gaat die zorg nodig hebben, kan het heel pijnlijk zijn als er iets verkeerd gaat. Maar ik vertrouw erop dat het over het geheel genomen allemaal goed gaat lopen. We hebben veel geïnvesteerd in de voorbereidingen, in extra personeel en ook in de verbouwing van het gemeentehuis."

Waar zullen we op proosten?
"Op de voorbereiding van een nieuwe gemeente."