Beer Cider is bedacht door Leonard Koningswijk.
Beer Cider is bedacht door Leonard Koningswijk. Foto: Bob Awick

'Wij willen appelcider op de kaart zetten'

BUSSUM - Appelcider behoort niet tot de Nederlandse cultuur en daar hoopt Bussumer Leonard Koningswijk met zijn 'Beer Cider' verandering in te brengen. Zijn missie is om appelcider in Nederland op de kaart te krijgen.

door Hugo Kruijt

De energieke ondernemer is sinds twee jaar bezig om een, zoals hij zelf zegt, perfecte Nederlandse appelcider te fabriceren. Hoe kom je op zo'n idee? "Ik heb in mijn leven veel gereisd. Daarbij houd ik ervan om nieuwe dingen te proberen. Daardoor heb ik in verschillende landen appelcider gedronken en ik moet je zeggen, dat is me meer dan goed bevallen. Maar in Nederland, toch een appelland bij uitstek, is het gewoon niet te krijgen. Dat heeft me een paar jaar geleden doen besluiten om te kijken of ik daar iets aan kon veranderen: ik ben het gewoon zelf gaan produceren. Maar dan ook wel de beste appelcider die je bedenken kunt, dat is mijn uitdaging en dat is ook nog eens gebaseerd op liefde voor dit product." Kort gezegd is appelcider een heldere, alcoholhoudende drank van appels, gewoonlijk met koolzuur. Dat maak je toch niet zomaar even zelf? "Nee, zeker niet. Ik heb veel buitenlandse vakliteratuur gelezen, alles over de productiemethodes onderzocht en in Engeland een opleiding gevolgd voor het maken van cider. Ik zat daar met zo'n twintig man uit de hele wereld: Amerika, Australië, verschillende Europese landen, Canada, noem maar op. De daar opgedane kennis heeft geleid tot onze eerste proefproductie vorig jaar: toen hebben we ongeveer 4.500 liter gemaakt en gebotteld. Dit jaar wordt het ongeveer 35.000 liter en niet meer alleen in grote (champagne)flessen, maar ook in kleine flesjes, een soort longnecks met schroefdoppen."

In cider zitten vooral appels. "Bij onze cider is dat net zo: we gebruiken verschillende appelsoorten, tot wel zeven, waaronder de bekende Nederlandse. Elke appel brengt zijn eigen smaak in, de een wat zoeter, de andere wat bitterder. Zoetere appels bevatten wat meer suiker, dus door de gisting levert dat meer alcohol op, daar moet je dus je eigen mixtuur op bouwen. Dit is een puur, eerlijk en zuiver product. Het bevat ook veel minder calorieën dan bier of wijn, dus het is nog goed voor de lijn ook. En wij gaan door, we zúllen appelcider in Nederland op de kaart krijgen. Dat doen we uit liefde en omdat het gewoon ontzettend lekker én gezond is! Niet alleen in de zomer als het warm is, maar ook op feestelijke momenten: er is echt helemaal niets op tegen om tijdens de feestdagen in plaats van witte wijn of champagne een glas appelcider te drinken. Maar dan wel een goede!"