Gezellig samen de quiz spelen.
Gezellig samen de quiz spelen. Foto: Hugo Kruijt

De Murphy's pubquiz: trivia
met het mes op tafel

BUSSUM - De dinsdagavond is in ieder café gewoonlijk vrij stil, maar bij café Murphy's heeft men daar geen last van: al zo'n 12 jaar wordt hier iedere dinsdag vanaf 8 uur 'dé' pubquiz gespeeld.

door Hugo Kruijt

"Ik was hier net begonnen," vertelt Murphy's-eigenaar Jan Piet Mouris, "toen hier een Engelsman kwam vragen of wij het niet een leuk idee vonden om op een vaste avond een pubquiz te spelen. Wij kenden dat fenomeen helemaal niet; in Engeland is het al lang heel groot en deze man zag in Nederland mogelijkheden. Volgens mij waren wij in Nederland de eerste kroeg die het probeerde, de man is zelfs nog twee maal hier geweest om het zelf te presenteren, zodat we het daarna zelf konden. De piepjonge Michel, die hier toen al werkte, heeft het vervolgens van hem overgenomen en de quiz ruim tien jaar gepresenteerd. Nu presenteert Sebastian en zijn er, zoals al jaren, iedere dinsdagavond tussen de acht en veertien teams. "
Het principe is simpel: je schrijft je als team in (maximaal 5 personen), de quiz bestaat uit acht rondes van tien vragen, de vragen worden centraal gesteld door de quizmaster, de antwoorden gaan op een antwoordformulier dat na iedere ronde wordt opgehaald, aan het einde worden alle formulieren nagekeken, de punten worden opgeteld en het team met de meeste punten heeft de quiz gewonnen. Dezelfde quiz wordt intussen op dezelfde avond ook gespeeld in zo'n 70 andere kroegen in het land.
"De quiz? Heerlijk!", zegt Tjeerdt, deelnemer van het eerste uur met zijn team Booze and brains. "Ik denk dat ik vanaf de allereerste keer heb meegedaan. Het is gewoon leuk om al die trivia in je hoofd eindelijk eens ergens voor in te zetten. En dat doe ik dus al die tijd al, met mijn familieteam. Mijn zus komt er iedere week voor uit Putten! We weten langzamerhand precies van elkaar wat we weten en waar ieder goed in is. En dan is het een kwestie van een beetje geluk hebben met de vragen." Tja, die vragen, wat komt er langs op zo'n avond? Werkelijk alles: geschiedenis, politiek, tv-series, sport, mythologie, natuur, muziek, scheikunde, topografie en altijd trivia, echte trivia: Hoe heette de hond van Adolf Hitler? Wat is de meest gefotografeerde berg ter wereld? Waar ben je bang voor als je ailurofobie hebt? Waar en hoe werd Trotski vermoord? Wat voor vorm heeft de pastasoort fusilli? Hoe heten de goede feeën in Doornroosje? Die dingen dus.
"Eigenlijk moet je zorgen dat je team goed is opgebouwd", vertelt Bram, lid van de ploeg Peukopedia. "Het beste is dat er vijf teamleden zijn met complementaire kennis, die zo breed mogelijk gaat. Wij hebben bijvoorbeeld Gerard die onder andere veel weet van Amerika, dus dat hoef ik dan niet te weten. Nu weet ik toevallig veel van Afrika, dus verdelen we de andere werelddelen over de overige teamleden. Soms moet je dus iets aan een onderwerp doen. In een tijd dat er regelmatig vragen waren over Harry Potter (waar wij allemaal niets van wisten), is één van ons naar de eerste film op televisie gaan kijken met een blocnote op schoot, haha!"
Is er ook wat te winnen op zo'n avond? "Nauwelijks", antwoordt Stefan van het A-team, ook een van de deelnemers van het eerste uur. "Daar gaat het ook niet om, hoewel we bliksems goed op elkaars score letten! Het winnen is belangrijker dan de prijs. Het team dat halverwege, na vier rondes, aan kop staat krijgt een gratis drankje, de overall winnaars krijgen per teamlid een fles wijn. Maar wat we belangrijker vinden is dat op het scorebord in het café onze teamnaam die week bovenaan staat. Nee, voor de prijzen hoef je het niet te doen, maar je merkt aan iedereen dat het vooral heel leuk is om een avondje, op een toch behoorlijk ouderwetse manier, actief te zijn en je hersens eens flink onder druk te zetten." "Precies", vult team Galba-oprichter Bert aan. "Het is gewoon leuk om mee te doen en iedereen weet: het is maar een spelletje." Intussen weten alle deelnemers overigens dat Bert erg graag wint.
Regelmatig dienen zich nieuwe teams aan. Kennelijk omdat ze hetzelfde plezier in zo'n avond denken te krijgen. Het gebeurt ook dat er bij toeval op de quizavond nietsvermoedende gasten binnenkomen die het gevoel hebben dat ze in een soort bingo-avond zijn binnengekomen en even snel weer vertrekken. Maar het kan ook dat ze een week later terugkomen met een compleet team en nog jaren meespelen.

Iedere speler heeft een eigen kennisgebied.