Toch gedwongen vrijwillig werken in Gooise Meren

door Arthur Graaff

BUSSUM/NAARDEN/MUIDEN - Er komt gedwongen vrijwilligerswerk in Bussum, Naarden en Muiden. Dat blijkt uit de discussie in het gemeentehuis maandagavond.

Raadsleden van de drie gemeenten bespraken deze week de nieuwe participatiewet van het kabinet. Die wet dwingt sommige ontvangers van bijstand vrijwilligerswerk te gaan doen.

De wet noemt het plan een 'tegenprestatie'. Volgende week beslist de raad van de nieuwe fusiegemeente of dit gedwongen vrijwilligerswerk ook gaat gelden voor de inwoners van de nieuw te vormen gemeente Gooise Meren. GroenLinks sprak zich bij monde van het Naardense raadslid Bartelink uit tegen dwang. D66 en de Gooise Ouderen Partij pleitten ervoor omdat zij vinden dat dwang soms nuttig kan zijn om mensen die bijvoorbeeld lang werkloos zijn, te activeren. De VVD, grootste partij in de drie gemeenteraden van de drie gemeenten, zweeg.

Regels
Zoals het voorstel nu verwoord is, lijkt het erop dat er in de praktijk weinig gedwongen werk (dat dan niets vrijwilligs meer heeft) zal voorkomen in Bussum, Naarden en Muiden. Het werk mag ook geen ander werk verdringen, moet passen bij de persoon en bovendien maatschappelijk nuttig zijn. Wanneer de persoon die in de bijstand zit niet aan de verplichting voldoet, kan de uitkering worden gekort.

Verhuizen
Volgens een kenner van deze wetgeving is het mogelijk dat een inwoner van Gooise Meren onder een verplichte tegenprestatie uit kan komen door bijvoorbeeld te verhuizen naar een buurgemeente die deze maatregel niet invoert.