Drie Gooische vriendinnen.
Drie Gooische vriendinnen.

Willen de echte Gooische vrouwen zich nu melden?

BUSSUM - Wannabees, look-a-likes, ontkenners en echte Gooische Vrouwen. Ze waren er allemaal bij afgelopen donderdag tijdens de uitverkochte première van de film Gooische Vrouwen2 in het Filmhuis Bussum.

door Yvette Geerts

Het Filmhuis deed ook deze keer 'mee' in de landelijke release. Een trotse en geheel in stijl uitgedoste Janine Beulink, directeur van Filmhuis Bussum, vertelt enthousiast over deze buitenkans. "Filmhuis Bussum is een secondruntheater, dat betekent dat we eigenlijk niet meedoen met premières vanwege het kostenplaatje, maar de distributeur vond dat wij als theater in 'het hart van het Gooi' niet mochten ontbreken. Een bijzondere buitenkans dus."

Filmhuismateriaal? Beulink geeft toe dat je een film als Gooische Vrouwen normaal gesproken niet verwacht in het Filmhuis. "Deze film konden we gewoon niet laten lopen, niet alleen omdat hij 'Gooisch' is, maar de film is ook gewoon goed gemaakt. Het Filmhuis kan deze film prima draaien zonder ons te hoeven schamen. Maar we doen het dan wel met een dikke vette knipoog", aldus Beulink. Daarmee doelend op de dresscode voor de beide voorstellingen die avond: wintersport met zwarte en roze accenten. Beulink zelf heeft, met veel hulp overigens, veel zorg aan haar outfit besteed. "Bijna alles is zelfgemaakt", vertelt ze voordat de deuren officieel opengaan en ze nog een keer professioneel poseert voor het 'meetingpoint'.

Wintersport
Een half uur voor het begin van de eerste voorstelling komen de eerste gasten binnen. Een beetje teleurgesteld aanschouwen we de 'kledij'. Niet iedereen heeft zich opgedoft en uitgeleefd op het thema 'wintersport.' Lang duurt die teleurstelling niet: een groepje vriendinnen, compleet met glazen prosecco en allemaal duidelijk wat tijd voor de spiegel doorgebracht, betreedt de rode loper. Even 'snel' met de hele club op de foto en dan richting … de bar. De volgenden die de aandacht trekken zijn een moeder een dochter. De moeder, die zichzelf niet echt Goois vindt, maar wel in diverse vriendinnenclubjes graag uitlegt wat zij onder 'Goois' verstaat: "Overal met je vriendinnen naartoe gaan en gekke dingen doen. Wat overigens ook zonder veel geld uit te geven kan", haast ze zich te zeggen. "Daarin wijken we af van echte Gooische Vrouwen."

Drie vriendinnen komen wat lacherig binnen. "We zouden eigenlijk samen gaan lunchen, maar dit is leuker, lunchen kan altijd nog." Prosecco drinkend geven ze maar al te graag een omschrijving van de 'typisch Gooise vrouw': blond haar, hoge hakken, witte broek in laarzen gestoken en altijd bezig met de 'buitenkant. Dat Gooische Vrouwen2 in het Filmhuis draait vinden ze helemaal niet raar, ze vinden het eerder grappig en goed voor de publiciteit van het Filmhuis.

Even bijkletsen
In de pauze moet er natuurlijk bijgekletst worden en ook doen de Gooise vrouwen zich te goed aan de prosecco en culinaire hapjes. Ook na de film werd er nog menige fles prosecco opengetrokken. Ondanks de drukte, twee keer op één avond een uitverkocht filmhuis (grote en kleine zaal!) verliep alles keurig en beschaafd… zonder meer Gooisch!

Borrelen in skikleding
Samen naar de film.
Directeur Janine Beuling van het Filmhuis Bussum.
Samen op de foto bij het Treffpunkt.
Het Filmhuis is in stijl aangekleed.