Herman Schoon en Jack van den Eeckhout.
Herman Schoon en Jack van den Eeckhout. Foto: Jessica de Jong

'Koopzondag in centrum, niet in een woonwijk'

BUSSUM - Een groep omwonenden van de Koekoeklaan heeft onder leiding van oud-wethouder Herman Schoon een actiecomité opgericht om te voorkomen dat de Albert Heijn op zondag open gaat. Ze vrezen nog meer overlast en genieten juist zo van die ene dag dat er geen winkelend publiek bij hen in de straat komt.

De voormalig wethouder neemt het de gemeente vooral kwalijk dat er niet zorgvuldig wordt gekeken naar de belangen van diverse betrokkenen.
"De wens van de winkeliers is leidend in het besluit of de winkels wel of niet op zondag open moeten. Maar wij vinden dat ook omwonenden, winkeliers en winkelpersoneel geraadpleegd moeten worden. Men heeft enkel naar het voorstel van de Bussumse Ondernemers Vereniging gekeken. Er is geen enkele kritische toetsing geweest, er zijn geen enquêtes geweest niets. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente zich baseert op één belangengroep en niet haar eigen verantwoordelijkheid neemt."

Handtekeningen
Daarop besloot Jack van den Eeckhout, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren Koekoeklaan, om een rondje te maken in de flat boven het winkelcentrum.

"Van de bewoners die thuis waren heeft 80 procent zich uitgesproken tegen de zondagopenstelling. Ook in de aangrenzende straten zien mensen het niet zitten. We hebben in totaal 60 handtekeningen in de buurt opgehaald."
De omwonenden ondervinden veel overlast van winkelend publiek dat moeite heeft een parkeerplek te bemachtigen, verkeerd parkeren, met ronkende motor wachten en met winkelwagentjes op en neer rijden. Het laden en lossen en achteruitrijden van vrachtwagens zorgt al op de vroege morgen voor overlast. "Wij willen daar één dag in de week van gevrijwaard zijn", besluit Van den Eeckhout. Schoon vult aan: "Koopzondagen in het centrum en de aanloopstraten passen bij de visie van de gemeente om het centrum bruisender te maken, maar doe het niet in een woonwijk", luidt zijn pleidooi.

Albert Heijn
Ron van Vliet, vestigingsmanager van de Albert Heijn aan de Koekoeklaan weet van de bezwaren uit de gemeenschap. "Natuurlijk hebben wij hier zeer goed nota van genomen, we zijn onderdeel van een sociale gemeenschap en nemen daarin onze verantwoordelijkheid", aldus van Vliet. "Anders gezegd: we willen juist graag weten wat er speelt onder de bewoners en kunnen dan bekijken op welke manier we iets voor ze kunnen betekenen."

Verbouwing
Hij vervolgt: "Eerlijk is eerlijk, de verbouwing hier, enkele jaren geleden, heeft ook voor de nodige overlast gezorgd, zeker voor de bewoners van de flats boven ons. Dat zijn ze vast niet vergeten, hoe mooi het ook geworden is. En dat mijn zaak mooi is geworden, blijkt wel uit het feit dat het aantal bezoekers in vergelijking met voor de verbouwing flink is toegenomen. En dat leidt er weer toe dat er sprake is van meer verkeer, meer drukte dus, en meer belasting van de straten hier omheen."
"We gaan eerst maar eens kijken of het überhaupt doorgaat, de zondagopening. En als het doorgaat, kan de hele omgeving erop rekenen dat we serieus omgaan met mogelijke problemen en dat we in actie komen wanneer we daartoe in staat zijn."