Sanne en Kirsten herdenken aanstaande zondag.
Sanne en Kirsten herdenken aanstaande zondag.

Wereldlichtjesdag zodat overleden kinderen niet vergeten worden

Bussum / Naarden – De vriendinnen Kirsten Overman uit Bussum en Sanne Smalenburg uit Naarden organiseren op de tweede zondag van december voor de tweede keer Wereldlichtjesdag in Bussum. Op deze dag worden wereldwijd kaarsen aangestoken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. De dag moet ouders en nabestaanden samenbrengen om troost te bieden en erkenning te krijgen voor hun verdriet.

door Mireille Detrixhe

Het zoontje van Kirsten paradeert heerlijk in zijn loopkar door de kamer. Hij is geboren na het verlies van haar meisjestweeling. "Het is eigenlijk gek, want als de meisjes er nog waren geweest dan was hij waarschijnlijk nooit geboren", zegt ze. Mensen denken dat het wel weer goed is nu ze een zoontje heeft. "Alsof hij de leegte van de twee meisjes kan opvullen of vervangen, maar zo werkt het niet", geeft Kirsten aan. "De meisjes hebben net zo goed een plek in mijn leven. Als iemand aan mij vraagt hoeveel kinderen ik heb, dan zeg ik: drie kindjes waarvan één heeft mogen blijven. De meisjes blijven mijn eerste kindjes en ik wil het over ze blijven hebben."
Kirsten vertelt dat er vaak na een tijd niet meer gepraat wordt over het verlies van een kind. "Ik merk dat het vaak nog een taboe is om te praten over een kindje dat je verloren hebt na of tijdens een zwangerschap", zegt ze. "Het is verschrikkelijk om een kind te verliezen, of het nu net geboren is of dat het op 18-jarige leeftijd bij een ongeluk om het leven komt. Het is belangrijk om erover te kunnen praten en erover te blijven praten met mensen, maar dat gebeurt vaak niet", aldus Kirsten. "We willen graag het taboe doorbreken. Het is fijn als anderen ook de naam van je kind blijven noemen en het niet vergeten wordt. Je ziet dat ouders nog wel eens in een isolement raken, ook omdat ze het zelf moeilijk vinden om over te praten. Besef dat je verdriet er mag zijn. Praten helpt echt", merkt Kirsten op.
Sanne en Kirsten kennen elkaar al hun hele leven. Het is dan ook best opmerkelijk te noemen dat de twee vriendinnen dezelfde verschrikkelijke ervaring hebben meegemaakt. Sanne verloor haar kindje met twintig weken tijdens de zwangerschap en Kirsten verloor haar twee dochtertjes vlak nadat ze veel te vroeg waren geboren. "Het gebeurde ook nog eens vrijwel in dezelfde periode en we hebben veel steun aan elkaar gehad", vertelt Kirsten. "Omdat we dat fijn vonden, besloten we dat we ook steun wilden bieden aan andere ouders en nabestaanden die het hebben meegemaakt."
Het idee om Wereldlichtjesdag ook in Bussum te organiseren, vloeit daaruit voort. "De eerste bijeenkomst vorig jaar is eigenlijk boven verwachting verlopen", zegt Kirsten. "Er kwamen veel mensen die zich niet hadden opgegeven. In totaal zijn er zestig mensen geweest. Allemaal mensen die zelf of in hun omgeving een verlies van een kind hebben meegemaakt." Dit jaar brengt Natalja Majoor uit Bussum, zij deed mee aan de Voice of Holland een paar jaar geleden, het nummer 'Precious Child' ten gehore. Dat nummer is speciaal voor de gelegenheid geschreven. "Natuurlijk steken we de kaarsen aan en laten we ballonnen op, waarna de aanwezigen de gelegenheid hebben om met elkaar ervaringen uit te wisselen."

Wereldlichtjesdag is voor iedereen gratis toegankelijk en wordt gehouden op zondag 14 december bij Monuta de Jager aan de Nieuwe Hilversumseweg 59 in Bussum. De aanvang is 18.30 uur.