Nellejet van Tilburg voor het gemeentehuis waar de baan binnenkort wordt opgebouwd.
Nellejet van Tilburg voor het gemeentehuis waar de baan binnenkort wordt opgebouwd. Foto: Yvette Geerts

'Hier kom je voor het schaatsen en de sfeer die daar bijhoort'

BUSSUM - Bussum op IJs is in acht jaar uitgegroeid tot een niet meer weg te denken winterse beleving in Bussum en omgeving. Acht jaar geleden ontstond het idee voor deze tijdelijke schaatsbaan na een rondje schaatsen op de ijsbaan op het Museumplein in Amsterdam. "Dit zou toch ook in Bussum moeten kunnen", was de gedachte. Dat moment viel 'toevallig' samen met de zoektocht van de gemeente om ook in de winter een evenement te faciliteren dat bij zou dragen aan het 'gezicht van Bussum'.

door Yvette Geerts

"Niemand kan zich voorstellen dat 'het' niet doorgaat, maar elk jaar is het weer spannend." Aan het woord is Nellejet van Tilburg, sinds het begin betrokken bij de organisatie en vanaf dit jaar voorzitter van de Stichting Bussum op IJs. Zij doelt daarmee vooral op het vinden van voldoende sponsors.
Bussum op IJs is zowel in aantallen bezoekers als in vierkante meters ijs elk jaar even groot. Of het evenement de komende jaren groeipotentie heeft is onduidelijk. Van Tilburg: "Dat is mede afhankelijk van de nieuwe fusiegemeente. We zouden misschien wel een grotere baan willen, maar op de huidige locatie kunnen we in ieder geval niet uitbreiden. Dit is het maximale, waarbij we rekening moeten houden met de eisen met betrekking tot brandveiligheid en de bereikbaarheid voor hulpdiensten."
Van Tilburg somt een aantal zaken op die Bussum op IJs hoog in het vaandel heeft staan en die, ook als het evenement in de toekomst eventueel groter wordt, niet verloren mogen gaan. De belangrijkste: het sportieve element (schaatsen) en de saamhorigheid: voor en door Bussumers. Activiteiten zoals de ijshockeycompetitie, het discoschaatsen en vanaf dit jaar de curlingcompetitie en het familiecurlingtoernooi komen dan ook niet uit de lucht vallen. "Bij Bussum op IJs kom je voor het schaatsen en de sfeer die daar bijhoort. Samen sporten, rondjes schaatsen, het zorgt voor saamhorigheid en op het ijs ben je allemaal hetzelfde", aldus een bevlogen Van Tilburg.
"Horeca zal daarom nooit de boventoon voeren bij Bussum op IJs", aldus Van Tilburg. "Het draagt absoluut bij aan de beleving en daar wordt ook veel aandacht aan besteed door de medewerkers van café-restaurant Schenk. Dit jaar komen er bijvoorbeeld wat knusse hoekjes, is er een restaurant- en een bargedeelte en ook de winterse kaart wordt uitgebreid. Maar je moet er natuurlijk wel gewoon op je schaatsen naarbinnen kunnen."
Het aantal activiteiten wordt elk jaar uitgebreid en er vindt een continue professionalisering plaats. Het blijft leuk voor de allerkleinsten om te komen schaatsen, maar ook jongeren, van discoliefhebbers tot stoere ijshockeymannen en -vrouwen zijn regelmatig te spotten op het ijs. Maar naast alle andere activiteiten, waaronder ook zakelijke bijeenkomsten en kinderfeestjes (zie kader) kun je bij Bussum op IJs ook nog gewoon rondjes blijven schaatsen.

Duurzaamheid speelt ook bij Bussum op IJs een belangrijke rol. Hoe gaat Bussum op IJs daarmee om? "We hebben daar veel aandacht voor en ook contacten over met de duurzaamheidscoördinator van de gemeente Bussum, Gerard Verweij. Daarbij kiest de organisatie voor de meest duurzame manier voor het meest optimale ijs. De ontwikkelingen op dat gebied, bijvoorbeeld de verschillende manieren van koelen, worden dan ook nauwlettend in de gaten gehouden.