Geen pin, geen chipknip, geen nieuwe 5-eurobiljetten.
Geen pin, geen chipknip, geen nieuwe 5-eurobiljetten. Foto: Bob Awick

Betalen garages nog lastiger zonder chipknip

BUSSUM - Wie vanaf 1 januari 2015 gebruik wil maken van de parkeergarages in Bussum moet niet vergeten om contant geld op zak te hebben. De chipknip gaat er namelijk uit en de mogelijkheid om te pinnen of om te betalen met de nieuwe briefjes van 5 euro wordt niet overal aangeboden. Het wordt dus opletten voor iedereen die zijn of haar auto in de garage wil neerzetten.

door Arthur Graaff

De discussie roept veel onrust op bij diverse raadsleden, zo bleek op de raadsvergadering vorige week. Iedereen beseft dat parkeren een wezenlijk punt is bij het succes van het winkelhart van 't Gooi, dat Bussum graag wil zijn.

De gemeente is intussen niet van plan om op korte termijn nieuwe automaten aan te kopen, omdat de fusie met Naarden en Muiden er nu snel aankomt. Het is volgens wethouder De Ridder handiger om hierover gezamenlijk een nieuw besluit te nemen. Dat duurt zeker nog een half jaar en intussen zal er zacht gerinkel van muntjes in de zakken blijven klinken in het centrum.

Brigitta Boonacker, voorzitter van de Bussumse Ondernemers Vereniging, snapt het uitstel van de aanschaf van nieuwe automaten wel, en twee andere winkeliers en hun klanten ook. Boonacker zou het zelfs slecht beleid vinden als de gemeente in haar eentje zou besluiten over te stappen op een systeem, zonder overleg met Naarden of Muiden. Ze meent echter dat de chipknip niet zo veel werd gebruikt. Zij heeft het zelf in ieder geval nog nooit gedaan.

Probleem
Wethouder De Ridder gaf verder in de gemeenteraad aan dat de parkeergarages al langere tijd een probleem zijn en over het algemeen geen winst opleveren. Het streven van de gemeente is om de garages kostendekkend te expoloiteren. Verhoging van de tarieven lijkt politiek en praktisch totaal onhaalbaar.

Na de fusie wordt nagedacht over aanschaf nieuwe automaten

Modern systeem
Het is volgens de wethouder aannemelijk dat er in de toekomst een modern systeem kan komen dat bijvoorbeeld betalen met een smartphone mogelijk maakt. Niemand kan echter voorspellen wanneer het zover is in de nieuwe fusiegemeente.