'Een Artisanslamp komt uit Naarden en dat moet zo blijven'
'Een Artisanslamp komt uit Naarden en dat moet zo blijven' Foto: Bob Awick

Artisans: 'Vernieuwing biedt kansen'

NAARDEN - De passie voor zijn vak bracht Menno Oosterlaak ertoe om de productie van de alom bekende Artisans Lamp voor Naarden te behouden.

door Yvette Geerts

Dit najaar dreigde het doek te vallen voor Artisans Naarden, het bedrijf dat al meer dan 40 jaar de bekende smeedijzeren buitenlantaarns maakt en verkoopt vanuit een monumentaal pand in Naarden-Vesting. Dat ging Menno Oosterlaak, vakman in hart en nieren die er al 25 jaar werkte, zo aan het hart dat hij het er niet bij liet zitten.
Menno (47) werkte samen met zijn vrouw Mariska (44) bij Artisans Naarden toen, toch wel onverwachts, de vorige eigenaar in het najaar aankondigde dat het bedrijf failliet was. Ze hadden niet veel tijd nodig om te beseffen dat ze dit prachtige bedrijf met handgemaakte producten niet verloren mochten laten gaan. "Ik trok de stoute schoenen aan, ging in gesprek met de curator en legde een voorstel neer om het failliete bedrijf over te nemen. Dolblij was ik toen hij akkoord ging." Menno en Mariska beseffen dat er veel werk aan de winkel is, maar ze hebben er veel vertrouwen in dat het goed komt. De eerste beslissing ging over het betrekken van een nieuw pand. "We hebben even getwijfeld of we het bedrijf naar Bussum, onze woonplaats, zouden verplaatsen, maar een Artisanslamp komt uit Naarden en dat moet zo blijven!"

Inmiddels zijn Menno en Mariska samen met vrienden hard aan het werk om het nieuwe pand aan de Kobaltstraat (industrieterrein Gooi-Noord in Naarden) snel te kunnen betrekken. Er komt een showroom, kantoor, en niet onbelangrijk: een volledige productieruimte. Half december verwacht Menno weer volledig operationeel te zijn. Het enige wat echt anders wordt is de naam: die verandert in Artisans.
Alle producten worden met de hand gemaakt. Het materiaal, ijzer, komt in lengtes van zes meter binnen en ondergaat daarna een nauwgezet proces van lassen, slijpen, zagen, monteren, zetten en stansen. Vervolgens gaan de lampen naar een moffelbedrijf, worden ze gepoedercoat en zijn ze klaar om jarenlang in weer en wind buiten door te brengen.

Artisans ontwerpt en maakt voornamelijk authentieke, smeedijzeren, handgemaakte binnen- en buitenlantaarns. Het assortiment bestaat uit staande lantaarns, lantaarnpalen, wandlampen, buitenlampen en tuinverlichting, maar ook gordijnroedes en kleine sierhekwerken op maat. Naast nostalgische modellen is er ook een meer moderne lijn. Meest bekend zijn wellicht de lampen die ze voor Jan des Bouvrie maken. Menno: "Samen met Jan des Bouvrie hebben we de afgelopen jaren een aantal modellen ontwikkeld. Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd en die samenwerking zetten we onverminderd voort. Er zijn zelfs al plannen voor nieuwe ontwerpen."

Toekomstplannen
Menno heeft veel vertrouwen in de toekomst en ziet de goedkope, machinaal gemaakte varianten die geproduceerd worden in lagelonenlanden niet als bedreiging of concurrentie. "Er is een groot verschil tussen die twee en ik denk dat er altijd een markt blijft voor de handgemaakte versie. We willen het aantal modellen in de toekomst ook gaan uitbreiden en ook het afzetgebied vergroten. Er is veel vraag vanuit Duitsland en Frankrijk, voornamelijk van Nederlanders die zich daar gaan vestigen of een tweede huis hebben en daar willen we nog meer op inspelen."