Justine Wolters is erg enthousiast over haar race.
Justine Wolters is erg enthousiast over haar race. Foto: Mireille Detrixhe

Anderhalf jaar lang alles opzij voor Solar Challenge Race

Bussum – Ze staat voor de grootste uitdaging van haar leven. De uit Bussum afkomstige Justine Wolters is teamlid van Solar Team Twente. In oktober 2015 zal haar team met een zelfgebouwde zonneauto strijden tegen andere teams vanuit de hele wereld in de World Solar Challenge, een race van 3000 kilometer dwars door de outback van Australië. Ze zet samen met 19 studenten van Saxion en Universiteit Twente anderhalf jaar lang alles opzij om een topprestatie neer te zetten in Australië.

door Mireille Detrixhe

De twintigjarige Justine heeft een missie. Natuurlijk wil ze met haar team winnen in Australië, maar vooral ook duurzaamheid onder de aandacht brengen en vrouwen stimuleren voor een technische studie of baan te kiezen. "Het is niet gek om als vrouw aan een technisch project mee te werken. Ik heb vaak gehad dat ik net even wat anders wilde doen dan de grote groep. Zo ben ik destijds als een van de weinigen van mijn basisschool naar het gymnasium in Hilversum gegaan."

Techniek en duurzaamheid
"We strijden niet alleen om de eerste plek, maar we promoten duurzaamheid in de breedste zin van het woord: energie, innovatie en de technici van de toekomst. We richten ons namelijk ook op het stimuleren van techniek onder scholieren en vrouwen. Binnen ons team werken vijf vrouwen mee. Ik zou tegen alle vrouwen willen zeggen: kijk vooral naar de mogelijkheden binnen technische opleidingen en bedrijven", geeft ze vol overgave aan.

Maar ook bij kinderen interesse wekken voor techniek en duurzaamheid vindt ze belangrijk. Ze wil ook graag de volgende generatie stimuleren zich daarmee bezig te houden. "Onze generatie en de daaropvolgende generaties moeten in de toekomst zorgen voor een duurzamere wereld. Daarom ga ik zeker een keer bij mijn oude basisschool in Bussum op bezoek om de leerlingen te vertellen over dit project." Twee jaar geleden verliet ze op 18-jarige leeftijd Bussum om communicatiewetenschappen te gaan studeren in Enschede. Weliswaar geen technische studie, maar techniek had en heeft wel haar interesse.

Een grote banner met 'solliciteer nu' op de route richting Universiteit Twente trok telkens haar aandacht. De kans om te solliciteren voor Solar Team Twente greep ze met beide handen aan. En met succes. "Dit project brengt mens en techniek samen en dat vind ik erg interessant. Ik vind het een uitdaging om in zo'n technisch project onderdeel te zijn van de communicatie. Hoe breng je een technische boodschap op een begrijpelijke manier naar de mens? Dit is een vraag waar ik me nu dagelijks mee bezighoud. Ik ben mijn studie communicatiewetenschappen nu in de praktijk aan het brengen. Ik zie het als een unieke kans om veel ervaring op te doen tijdens mijn studententijd", zegt ze enthousiast.

"We gaan in een korte periode een hele bijzondere reis maken, namelijk van het noordelijke Darwin naar het zuidelijke Adelaide, een reis van 3000 kilometer in zo'n vier dagen. Dit gaat vast en zeker een onvergetelijke ervaring worden. Het is een uniek project", vertelt ze, zich ervan bewust dat dit eens in je leven is.

Media
Justine is verantwoordelijk voor de media binnen het solarteam. Ze houdt de website en de sociale media up-to-date en richt zich op de samenwerking met partners die bijvoorbeeld kennis delen of materialen leveren. "We willen natuurlijk dat iedereen op de hoogte is van ons project en de mijlpalen die wij op verschillende gebieden bereiken. Ik zorg ervoor dat ons nieuws overal te vinden is. Het uitdagende is dat wij als solarteam een technisch verhaal hebben dat we naar buiten brengen. Dat breng ik op een begrijpelijke manier naar de mensen. Dat is soms lastiger dan in eerste instantie gedacht, maar dat maakt het wel interessant. Het leuke is dat je het technische met het sociale samenbrengt."

Het hoogtepunt van haar taken ligt voor Justine in Australië. "Vanaf dat moment zal ik heel Nederland intensief op de hoogte houden hoe we ervoor staan in dé zonnerace van de wereld. In de voorbereiding ligt de nadruk op het vertellen wie we zijn, wat we doen en wat wij met dit project bijdragen aan de toekomst. Een toekomst waarin we allemaal duurzaam leven en waarin een nieuwe generatie technici de wereld om ons heen verbetert", vertelt ze ambitieus.
Op het moment is Justine bezig om partners te vinden met wie zij een televisieprogramma wil maken. "We streven ernaar om een programma te maken van meerdere uitzendingen waarin wij ons dynamische project met jonge, ambitieuze studenten kunnen tonen en waarin de race in Australië van dichtbij wordt gevolgd, maar daarnaast ook het proces ernaartoe wordt getoond. Wij zijn de generatie van de toekomst en zijn aan het werk met de meest hightech materialen die er op het moment op het gebied van zonneracen zijn. We combineren jonge mensen en techniek, dat maakt het zo interessant en dat wil ik graag naar het publiek brengen", vertelt ze vol overgave.

'Dit gaat vast en zeker een onvergetelijke ervaring worden'

Solar Team Twente bevindt zich nu in de ontwerpfase. Ze kijken hierbij veel naar de zonneauto's van afgelopen edities. Wat waren de sterke en de zwakke punten van deze ontwerpen? Alles wordt tegen elkaar afgewogen en vervolgens wordt het ultieme ontwerp uitgekozen en uitgewerkt. Dat ontwerp moet het Solar Team Twente uiteindelijk naar de overwinning brengen. Na de ontwerpfase komt de bouwfase waarin de zonneauto daadwerkelijk geproduceerd wordt. Na de bouwfase volgt de testfase waarin ze racesimulaties gaan doen. "Wanneer we op 18 oktober aan de start staan van de World Solar Challenge Race zijn we er helemaal klaar voor, én we hebben het in ons om te winnen", zegt Justine vol vertrouwen.

Stijgende lijn
Solar Team Twente heeft de afgelopen jaren een stijgende lijn laten zien in de resultaten, met afgelopen jaar een derde plek in de eindklassering, maar dit jaar gaan ze voor de nummer-één-plek. Daar is geen twijfel over mogelijk. Vanuit de hele wereld doen er solarteams mee. De meest geduchte tegenstanders zijn volgens Justine Japan en het Nederlandse team uit Delft. "We hebben als droom om met de snelste zonnewagen aan de start te verschijnen en daar werken we hard voor, 60 uur per week werken komt regelmatig voor in ons team", geeft Justine aan.
Het eerstkomende jaar focust ze zich volledig op Solar Team Twente. "Hier wil ik het maximale uit halen en met veel trots op terug kunnen kijken. Na deze periode zal ik me weer op mijn studie focussen." Voor de toekomst heeft ze een duidelijke wens: "Ik hoop dat de technologie grote stappen blijft maken. Op het gebied van duurzaamheid, waar wij bijvoorbeeld mee bezig zijn, maar ook op het gebied van veiligheid en gezondheid. Ik wens dan ook in de toekomst een bijdrage te kunnen leveren aan de promotie hiervan."