Dit jaar worden de nieuwe sinterklaasteksten gezongen.
Dit jaar worden de nieuwe sinterklaasteksten gezongen. Foto: Bob Awick

Liedjes aangepast, maar Zwarte Piet niet

BUSSUM - Sinterklaas en 20 Zwarte Pieten komen aanstaande zondag naar Bussum. Het wordt weer een druk programma voor de goedheiligman, die eerst naar het Raadhuisplein gaat, dan een route door het dorp maakt en tot slot wordt uitgezwaaid op het plein bij het gemeentehuis. Hoewel het programma in bijna niets afwijkt van voorgaande jaren en de Pieten dus gewoon zwart zullen zijn, worden wel de nieuwe sinterklaasliedjes met aangepaste teksten gezongen.

De Pieten blijven zwart?
Organisator Cees Bouman: "Ja, die zijn zwart. Of chocoladebruin, het is maar net zoals je het wilt noemen. Ze zien er net zo uit als voorgaande jaren. In het gevolg van Sinterklaas lopen ongeveer 20 Pieten mee, daarnaast hebben we de Pietenband van ViJos en de danspietjes van Dansstudio Van Harten."

Waarom worden de nieuwe sinterklaasliedjes gezongen?
"De traditionele liedjes sloten steeds minder aan bij de belevingswereld van de kinderen. De lijfstraffen, de dreigementen, het ouderwetse speelgoed, in de zak mee naar Spanje, de plak, de gard, de roe. De nieuwe liedjes zijn door presentator Paul Passchier, die hier in de Bussum de intocht aan elkaar praat, bedacht. De teksten zijn dit jaar verschenen in het boek 'Sinterklaasje kom maar binnen met je Piet'. Het blijven dezelfde traditionele liedjes, maar vertaald naar hedendaags taalgebruik. Zwarte Piet wordt neutraal opgevoerd als Piet. Het zijn vooral ouderen die hier moeilijk over doen vanuit een nostalgisch gevoel. De sinterklaasintocht is voor kinderen van 2 tot 8 jaar en daar houden we rekening mee. Het wordt een echte Sint Sing Along, de liedjes worden in het voorprogramma geoefend."

Waarom zijn wel de teksten en niet de Zwarte Pieten aangepast?
"Onder de bevolking is heel veel weerstand tegen het aanpassen van Zwarte Piet. We volgen uiteraard wel de uitspraak van de Raad van State die hier binnenkort uitspraak over doet, maar de uitslag komt voor het feest in Bussum dit jaar te laat. Daarnaast zien we de aangepaste teksten ook los van de zwartepietendiscussie. Hoewel het natuurlijk ook niet helemaal toevallig is..."

Wat is de beste plek om Sint te zien?
"Kom vooral zondag om 12.00 uur naar het plein voor het gemeentehuis, de intocht is erg leuk. Wie minder tijd heeft of de Sint een hand wil geven en met hem op de foto wil, raad ik aan ook nog naar het dorp te gaan. Voor de kinderen staan een springkussen en een draaimolen klaar. Bovendien zijn de winkels open. Nieuw dit jaar is de slaapkamer van Sinterklaas in gebouw De Vonk op de kop van de Nassaulaan, daar kan iedereen door de ramen zijn slaapkamer bewonderen."