De Kraan mocht een weekend niet open omdat er jongeren in het café waren die hadden gedronken.
De Kraan mocht een weekend niet open omdat er jongeren in het café waren die hadden gedronken. Foto: Bob Awick

'Ga maar eens in zo'n gekkenhuis controleren wie wat drinkt'

BUSSUM - Beschonken jongeren in Café de Koperen Kraan, een telefoontje van de ouders en de burgemeester die een correctiemaatregel oplegt. De Koperen Kraan moest vanwege de gebeurtenissen op 27 september de deuren een weekend al om middernacht sluiten. Het was de eerste keer dat de burgemeester deze 'correctiemaatregel' oplegde. De reden: 'Op die avond werd de volksgezondheid in gevaar gebracht en de openbare orde dreigde verstoord te worden'.

door Hugo Kruijt

Voor alle duidelijkheid: Café de Koperen Kraan heeft géén disciplinaire straf gekregen. Bij controle zijn geen jongeren onder 18 jaar betrapt op het drinken of bestellen van alcoholische versnaperingen. "Geen straf?", grimlacht eigenaar Pieter Baaij, "maar het heeft wel een hoop omzet, dus geld, gekost. Twee avonden, twee maal zo'n 160 man binnen van middernacht tot een uur of vier. Tel uit je winst!" Is het dan niet veel handiger om jongeren onder 18 jaar gewoon niet toe te laten, dat voorkomt toch dit soort problemen? "Nee, ik heb besloten om de minimumleeftijd te verhogen tot 17 jaar, sinds de nieuwe alcoholwet (alcohol vanaf 18 jaar) is ingevoerd. En dat met name, omdat er toen een grote groep jongeren van 16 jaar en ouder was die hier vaak kwam, maar door de nieuwe wet ineens niet meer mocht drinken". Baaij is dan ook volstrekt niet te spreken over het feit dat er voor deze groep geen overgangsregeling is ingesteld. "Bij wetsveranderingen voor volwassenen was dit absoluut nooit zonder overgangsregeling ingevoerd." Een lastig probleem in het weekend is dat de bezoekers steeds later komen. "Op vrijdag- en zaterdagavond is er hier voor middernacht nog vrij weinig te doen. Pas na 12 uur komt ineens alles in beweging en zitten we in no time propvol. Een paar jaar geleden lag dat rond tien uur, half elf, de uitgaansavond begon toen dus gewoon hier." Dit wordt onderschreven door andere café-eigenaren. Jan Piet Mouris, eigenaar van de cafés Murphy's, de Jaargang en de Generaal: "We hebben de afgelopen twee jaar de drukke tijd in het weekend duidelijk zien verschuiven. En de afgelopen week was het helemaal bingo: vanaf kwart over 12, half 1 werd het een gekkenhuis op de Generaal de la Reijlaan. Wachtrijen van 60, 80 man, massa's fietsen, het leek wel Spoorpop. We controleren iedereen die binnenkomt, maar ga maar eens in zo'n gekkenhuis controleren op wat er binnen wordt gedronken en door wie."

David (dit voorjaar eindexamen gehaald, Goois Lyceum) vierde afgelopen zaterdag een feestje voor zijn achttiende verjaardag. Zo'n vijftien vrienden en vriendinnen waren er, leeftijd 16 tot 19 jaar. Zijn verjaardagscadeaus: een fles Bacardi, drie flessen wijn, een fles champagne, een fles Baileys, een krat bier. Een kaartje aan de champagne: "Hoera! Je mag weer!" Leuk, zo'n feestje? "Zeker", zegt vriend Remus, sinds kort 18 jaar. "We zien elkaar eigenlijk bijna altijd ergens thuis op zaterdagavond, voordat we op stap gaan. Een deel van ons mag nog niet drinken en een hele avond stappen wordt ook wel erg duur. Dan kun je beter bij iemand thuis indrinken en daarna met zijn allen op stap". Niels (17 jaar) valt hem bij: "We hebben ook de mazzel dat een deel van ons, in het Spieghel en in Bikbergen, een tuinhuis heeft waar we lekker kunnen chillen zonder dat iemand last van ons heeft. We nemen allemaal wat te drinken mee en hebben onze eigen muziek." En iedereen drinkt alcohol? "Ja, zo ongeveer wel. Maar de meesten van ons drinken bij hun ouders ook wel een biertje of een glas wijn, ook als ze nog geen 18 zijn." Karin is pas 16 jaar oud, drinkt geen bier maar alleen witte wijn. Zoete. "Ik neem gewoon altijd mijn eigen fles mee." Gaat zij ook 's nachts mee naar het café? "Ja, als ik van mijn ouders niet om 12 of 1 uur thuis moet zijn, voor school of zo. Het is gewoon gezellig, met zijn allen naar de kroeg." En wat drinkt ze dan in het café 's nachts? "Ja, vaak eerst een colaatje, maar daarna ook gewoon weer wijn hoor! Als het stampvol is in de kroeg, valt er toch bijna niet meer te controleren", lacht ze. "Dat is hetzelfde als van de conducteur in de trein naar Amsterdam 's ochtends om half 9 vragen om alle kaartjes te controleren. Daar word ik dus ook helemaal nooit gecontroleerd."

Voorkomen
Koperen Kraanbaas Pieter Baaij: "Ja, dat weten wij natuurlijk ook. En we doen er alles aan om dit soort dingen toch te voorkomen, maken daar veel extra kosten voor. Beveiligers voor de deur, dat kost echt geld. Extra instructies aan de barkeepers, we leggen daar heel veel druk op. Extra personeel op de drukke avonden om glazen op te halen en toe te zien of er niet stiekem drank wordt doorgegeven. Regelmatig berichten op onze Facebook vriendenpagina, om begrip bij te brengen. En gewoon gesprekjes met individuele jongeren, waarin dit ook heel vaak aan de orde komt. Wat kan ik nog meer doen? Maar het probleem wordt gewoon bij ons gelegd. Kijk maar naar die bewuste avond: er is dus niemand betrapt, wij doen wat we kunnen. Je kunt toch niet van ons verwachten dat we mensen gaan laten blazen op zaterdagavond, voordat we ze binnenlaten?" Een onoplosbaar probleem dus? "Nou", filosofeert Baaij, "Ik zou willen dat de ouders ons als horeca wat meer zouden helpen. Door begrip bij te brengen. Door hun kinderen duidelijk te maken wat de gevaren en nadelen van alcohol zijn, als je niet een beetje maat houdt. Reken maar dat wij daar ook aan meewerken, dat doen we nu al. Maar de realiteit is dus dat ouders op zaterdagavond de politie bellen om ze te laten controleren bij de Koperen Kraan, omdat hun eigen kind, met te veel drank op, daar binnen is gekomen. Dat is ons dus gebeurd. Sterker nog, wij hadden er al een aantal geweigerd vóór de controle. Die ouders die de politie gebeld hebben, die had ik graag willen spreken, maar ze willen dus per se anoniem blijven, omdat ze anders de komende zes weken oorlog met hun eigen kind hebben, dat hebben ze zelf gezegd." Ook de gemeente bevestigt dit.

Het verjaardagsfeestje van David is gezellig en vrolijk. Muziek aan, voetbal op tv aan, glaasje erbij, heftige gesprekken. Maar om kwart over twaalf is het op slag afgelopen. "We moeten weg. Afgesproken in de Generaal." David, het feestvarken, gaat gezellig mee. Zijn ouders vrezen een anticlimax, hij vindt dit doodnormaal. "Zo gaat het altijd, eerst een leuke avond met elkaar, daarna het dorp in. Prima toch?"

'Moeten mensen eerst blazen voordat we ze binnenlaten?'