Mark is op vrijdagavond twee tot drie uur op de schietbaan te vinden.
Mark is op vrijdagavond twee tot drie uur op de schietbaan te vinden.

Mark Hollander (16) wint op
NK knielend luchtgeweer

Bussum - Knallen. Dat deed de slechts 16-jarige Mark Hollander vorige maand op het Nederlands Kampioenschap knielend luchtgeweer schieten. Voor de derde keer op rij viel de Goois Lyceum-scholier in de prijzen op een NK.

door Mireille Detrixhe

Twee jaar geleden werd Mark eerste in zijn klasse op zijn eerste NK, vorig jaar derde en dit jaar mocht Mark het zilveren kruisje in ontvangst nemen. "Bij elke wedstrijd waaraan ik heb deelgenomen, heb ik een prijs gewonnen. Een 100%-score", merkt Mark nuchter op.

Trofeeën
De eettafel bij Mark thuis staat vol met trofeeën en op de grond ligt zijn luchtgeweer. Toen hij 11 jaar oud was hield hij voor het eerst een luchtgeweer vast en op zijn twaalfde begon hij met knielend luchtgeweer schieten.

Geen alledaagse sport voor een jongen van die leeftijd. Waar andere jongens kiezen voor voetbal, koos Mark voor een luchtgeweer. "Mijn moeder is sportschieter geweest en mijn oom ook", vertelt Mark. "Op het erf van de boerderij van mijn opa en oma mocht ik af en toe oefenen. Daar is het eigenlijk allemaal mee begonnen."

Vijf maanden na zijn twaalfde verjaardag opperde zijn moeder om een schietvereniging te gaan zoeken. "Ze wilde graag dat ik een sport ging beoefenen", zegt Mark. "We zijn toen uitgekomen bij een schietvereniging in Baarn."

'Als kind stuiterde ik alle kanten op, nu ben ik een stuk rustiger'

Precisiewerk
Mark: "Het leuke aan schieten is dat het precisiewerk is en het geeft rust. Als kind stuiterde ik alle kanten op, nu ben ik een stuk rustiger. Als ik bijvoorbeeld een dag gestrest ben geweest, dan ga ik lekker zitten met mijn geweer en dan ben ik daarna helemaal uitgerust. Je hebt er discipline en concentratie voor nodig", geeft Mark aan.

"Wil je goed worden in de sport, dan moet je er veel tijd in steken en ervaring opdoen", vindt Mark. "Het eerste jaar word je goed begeleid. Daarna is het veel zelf oefenen." Op vrijdagavond is Mark twee tot drie uur op de schietbaan te vinden. Daar ontdekte men al snel zijn talent doordat hij vrij constant in de roos schoot.

Wedstrijden
Een maand voor zijn eerste NK werd hij gevraagd om mee te doen en haalde meteen de eerste plek. Dat smaakte naar meer. "Ik ben toen ook andere wedstrijden gaan doen en viel steeds in de prijzen", vertelt Mark trots.

'Belangrijk is dat je er op een goede manier mee omgaat'

Voorlopig heeft Mark nog geen ambitie om aan buitenlandse wedstrijden mee te doen of alles op alles te zetten voor het Olympisch team. "Dan moet je ook een dieet volgen en daar heb ik geen zin in. Het moet wel leuk blijven", aldus Mark. "Maar ik zeg niet dat het er nooit van komt", voegt hij er aan toe.

Wat hij wel ziet zitten is om zich eerst andere disciplines binnen de schietsport eigen te maken, bijvoorbeeld klein kaliber schieten. "Dan schiet je niet met lucht, maar met vuur. Met scherp schieten dus."

Gevaarlijk is het niet volgens Mark, als je je maar aan de veiligheidsvoorschriften houdt. "Belangrijk is dat je er op een goede manier mee omgaat."