Clarien Cornelisse (50) en haar moestuin.
Clarien Cornelisse (50) en haar moestuin. Foto: Yvette Geerts

'Bij biologische teelt
luistert alles heel nauw'

BUSSUM - Al een jaar lang werkt Clarien Cornelisse (50) aan een bijzonder project: een biologische moestuin als een soort pilottuin voor het realiseren van haar droom: een oogsttuin op het platteland. De moestuin beslaat ongeveer 250 m², daarnaast bevindt zich nog een kleinere strook grond, een kas, een vijver om kikkers te lokken en een houten schuurtje met gereedschap.

door Yvette Geerts

Tien jaar lang werkte ze op een sportschool met uitzicht op dit ruim bemeten stuk ongebruikte grond. Wat ze ermee 'kon', dat wist ze nog niet, maar ze sloeg het wel op in haar geheugen. Want ooit, zo vertelt ze, wil ze weer 'buiten' gaan wonen, op het platteland. Zelf is ze opgegroeid in een klein dorpje, vreselijk vond ze het daar toen. "Ik wilde zo snel mogelijk weg bij al die boeren", zegt ze wat grinnikend. "Nu zoek ik het juist weer op, ik wil echt de hele dag dat buitengevoel kunnen hebben."

Toen ze stopte met haar baan bij de sportschool stortte ze zich vol passie op een 2-jarige opleiding biologisch-dynamische landbouw. Alles viel op zijn plek daarna. Na haar stage bij Land en Boschzigt in 's-Graveland wilde ze alles wat ze had geleerd zo snel mogelijk in praktijk brengen. De gemeente was op dat moment bezig met het MOB-traject en Clarien had er het volste vertrouwen in dat er ergens wel een plekje groen over zou zijn. Helaas bleek Bussum zo volgebouwd dat dit niet het geval was.

Medewerking
Gelukkig zag de eigenaar van dit stukje grond, tevens haar oude werkgever bij de sportschool, wel wat in haar plan. "Ik mag de grond gebruiken en in ruil daarvoor ontvangt hij wekelijks een kist vol groenten. Bij zware klussen, zoals in het begin het egaliseren van de grond en het doorspitten van de 30 kuub schone grond en nu het houthakken, schakelt ze hulptroepen in. "Sterke mannen genoeg hier om de hoek", grapt ze. De rest, zoals zaaien, schoffelen, planten, oogsten, de grond gezond houden etc., doet ze voornamelijk alleen. "Bij biologische teelt luistert alles heel nauw, dus dan is het fijn dat je zelf weet wat er gebeurt."

De moestuin is omgeven door veel natuur die onderdeel is van de ecologische kringloop. De zelf aangelegde vijver, de bomen en takken herbergen diverse soorten roofinsecten zoals spinnen en kikkers. Ria: "Die zorgen voor behoud van het natuurlijk evenwicht en gaan plagen tegen. Als je een nieuwe tuin aanlegt is dat een paradijs voor rupsen, slakken en bladluizen; al die nieuwe aanplant, daar zijn ze dol op. In het eerste jaar heb je daar ook het meeste last van en dat is voor veel mensen een reden om na een jaar met hun moestuin te stoppen."

'Ik wil zo veel mogelijk leven van het land'

Toekomst
Ook de tijd die er in gaat zitten is voor veel mensen een reden om na een jaar te stoppen. Clarien: "Het is bijna een fulltime baan, het gaat niet alleen om het onderhoud, ook de oogst verwerken en het verzinnen van recepten kost veel tijd." Dat houdt haar in ieder geval niet tegen om volgend jaar nog een stap verder te gaan. "Ik wil vanaf volgend jaar zelfvoorzienend zijn: zaden opkweken en het hele jaar uit de tuin kunnen eten." De reuzencourgettes die Clarien aanwijst zijn al geoogst en geven goede zaden.

Het gaat dus goed, maar soms gaat het succes een beetje te snel. "Ik had bijna op hetzelfde moment honderden courgettes, die kwamen uit 15 planten. Tja, dan kun je niets anders doen dan veel recepten verzinnen met courgettes. Je gaat er dus ook creatiever van koken." De hele week courgettes dus, maar wel steeds anders. Het inspireerde Clarien tot bijvoorbeeld een 'bietjesweek' en een 'bonenweek'.