Sarah en Valentijn Bannier spelen het liefst voor publiek.
Sarah en Valentijn Bannier spelen het liefst voor publiek. Foto: jessica de jong

'Wij zijn altijd vrij geweest om te doen wat we wilden'

BUSSUM - Zij speelde al op jonge leeftijd in een grote Nederlandse film en onlangs nog in een dagelijkse soap. Hij tourde al op zijn 19e de hele wereld over als muzikant en heeft nu net zijn eerste eigen cd opgenomen. Valentijn (27) en Sarah (24) Bannier zijn broer en zus. Ze zijn allebei creatief, gedreven en hard op weg succesvol te worden op de bühne.

We treffen elkaar in de tuin van Theater Draad, midden in het centrum van Bussum. Daar zwaait moeder Tjitske de scepter, daarbij geholpen door de kunstzinnige vader Gaston. Deels hebben de broer en zus zich van kleins af aan kunnen onderdompelen in een creatieve wereld, maar er zat volgens de twee geen enkele druk achter om in de voetsporen van hun ouders te treden.

Sarah: "We gingen vroeger mee naar musea, naar de film of naar theatervoorstellingen. Ik zat vaak bij mijn moeder in de zaal als ze speelde of bij mijn vader in het atelier om te knutselen. Ik denk dat het er bij ons thuis wat dat betreft wel iets anders aan toe ging dan bij andere klasgenootjes. Maar wij zijn altijd vrij gelaten om te doen wat we wilden. Er was geen enkele druk om een bepaalde richting op te gaan. Ik ben in ieder geval niet iets met toneel gaan doen omdat mijn ouders zich daar mee bezig houden en dat graag wilden of iets dergelijks."

Hoe zijn jullie begonnen met muziek en acteren?
Valentijn: "Ik zat op drumles bij de Gooische Muziekschool en ben pas op mijn dertiende met gitaar begonnen. Ook zat ik bij circus Elleboog en daar dacht ik: ik wil leeuwentemmer worden."

Sarah: "Toen ik een jaar of zeven was zag ik de film 'Madelief' in het Filmhuis in Bussum. Na afloop zouden we de hoofdrolspeelster ontmoeten, maar zij bleek ziek te zijn. Wel was Martha Mojet er om vragen te beantwoorden en te vertellen over hoe het op de set was. Zij was haar kinderbegeleidster en deed de casting van de film. Martha vertelde over haar kindercastingbureau. Na de film, en haar verhalen dacht ik: dat wil ik ook doen. Ik ben naar haar toegegaan en kreeg een inschrijfformulier mee, wat ik thuis heel netjes heb ingevuld. Toen ik acht was heb ik gespeeld in de film Minoes naast acteurs zoals Carice van Houten en Theo Maassen. Het was mijn eerste grote project en ik vond het fantastisch."

Hoe heeft die ervaring op jonge leeftijd jou gevormd in je werk?
Sarah: "Ik merk dat, als ik dingen voor tv of film doe, ik me heel erg thuis voel op een set. Doordat ik als klein meisje al die dingen heb meegemaakt sta ik ontspannen voor de camera, en dat is fijn. Mijn laatste tv-project was een dagelijkse soap bij BNN, genaamd Start Up. Dat was heel erg leuk, maar omdat er weinig reclame voor werd gemaakt, en het samenviel met DWDD en Utopia, vielen de kijkcijfers tegen en werd het al snel van de buis gehaald. Nu ga ik beginnen met de repetities voor de muziektheatervoorstelling 'De Zere Neus van Bergerac' bij het Ro Theater. Arjan Ederveen werkt er onder andere aan mee en we zullen door het hele land touren. Ik droomde al sinds de toneelschool om te spelen bij het Ro Theater. Zij zijn wat mij betreft het beste gezelschap van Nederland."

Valentijn, waarom heb je niet gekozen voor het circus, maar voor de muziek?
"Circus Elleboog heeft helemaal geen dieren, maar het idee om de wereld rond te reizen om je kunsten te vertonen voor publiek is mij altijd bijgebleven. Ik doe het nu eigenlijk ook, alleen niet met het circus maar met mijn muziek. Ik was lange tijd fan van Michael Jackson, maar toen ik de Red Hot Chili Peppers zag en met name hun gitarist John Frusciante, besefte ik dat ik ook als blanke beroemd kon worden. Ik heb daarom het consevatorium gedaan in de richting pop. Op een gegeven moment kwam de directeur naar mij toe om te vragen of ik auditie wilde doen bij de band Zuco 103. Daar was ik al fan van. Op mijn 19e heb ik 80 keer met ze opgetreden in 12 verschillende landen. Ik had nog nooit eerder gevlogen en zo stond ik opeens te spelen in Spanje of Macedonië. Alle bandleden waren 20 jaar ouder en waren al flink bekend. Dat legde wel een druk op mij. Ik heb in die tijd gespeeld zoals ik dacht dat ik moest spelen. Ik kopieerde eigenlijk de vorige gitarist. Pas aan het eind dacht ik: waar ben ik mee bezig? Ik liet het los en speelde daardoor vele malen beter. Daarna heb ik nog regelmatig optredens gedaan met bijvoorbeeld Ruben Hein en Giovanca. Maar op een gegeven moment vond ik het tijd worden om mijn eigen muziek te laten horen."

Kwam je makkelijk aan een platencontract?
Valentijn: "Een dag na het afstuderen aan het Conservatorium waar ik voor het eerst Cirque Valentin aan het publiek liet zien had ik de baas van Dox Records aan de lijn of ik interesse had om te tekenen bij hen. Het is een Amsterdams independent label waar ik vrij ben om te doen wat ik wil. Mijn muziek is popmuziek en heeft herkenbare melodieën, is superenergiek, alternatief of raar. Ik wordt geïnspireerd door bijvoorbeeld The Roots en The Jackson 5. Ik wil niet alleen een nummer opvoeren, maar ik denk ook na over styling en choreografie. Ik heb een optreedpak, zangeressen erbij, het is een groot circus. Alles wat je ziet is echt, beestachtig. Voortdurend ben ik op zoek naar mijn schaamteloze zelf. Ik geef mijzelf bloot op het podium."

Wat bewonderen jullie aan elkaar?
Sarah: "Ik bewonder dat Valentijn zo hard werkt, dat hij doorzet en er alles aan doet om zijn droom waar te maken." Valentijn: "Ik bewonder het harde werken van Sarah en dat ze zo goed kan netwerken. Vroeger vond ik het wel eens lastig om haar te zien spelen, maar ze ziet er nu heel naturel uit."

Broer en zus zijn creatief.