Otto en Muriel Bekouw begonnen 25 jaar geleden de Lakeland Foundation.
Otto en Muriel Bekouw begonnen 25 jaar geleden de Lakeland Foundation. Foto: Bob Awick

Lakeland Foundation zoekt goede doelen in Gooi en omstreken

LAREN - Wat hebben speelbos 't Laer in Laren, een muurgedicht in Naarden-Vesting, de automatische deuren van het Theehuis van de Trappenberg en de tractor van de Bussumse Kindertuinen met elkaar gemeen? Ze bestaan dankzij een forse bijdrage van de Lakeland Foundation. Deze Gooise stichting, die goede doelen financiert, bestaat 25 jaar en viert dat door extra geld weg te geven aan lokale projecten. Een gesprek met oprichter Otto Bekouw.

door Lisa van Dorp

Otto Bekouw (79) hoeft niet zo nodig in de krant, maar hij moet er van het bestuur van de Lakeland Foundation aan geloven. Het is tijd voor een media-offensief. Want hoewel de Lakeland Foundation mooi werk doet - namelijk geld geven aan kleinschalige projecten die een band hebben met het Gooi - is niet iedere inwoner van de regio daarvan op de hoogte. Dit najaar pakt de jarige foundation uit door extra bedragen tot 4.000 euro beschikbaar te stellen voor lokale Gooise goede doelen.

"Het is jammer dat niet iedereen ons kent, want zo missen organisaties de kans om financiering te krijgen voor mooie plannen", legt Bekouw uit aan de keukentafel van zijn huis in Laren. Bekouw verdiende zijn geld in de verzekeringswereld en besloot een deel in goede doelen te steken. De Laarder ziet zichzelf niet als weldoener maar 'als een radertje in een groter raderwerk'. Mevrouw Bekouw, 'Morney' voor intimi, voorziet haar man van ondertiteling. "Otto is geen opschepper. Hij is gesloten. Hij doet wat hij doet en wil dan weer door."

Het geld is er, maar de goede doelen nog niet?
"We zoeken nieuwe organisaties die mooie plannen hebben voor het Gooi en omstreken. Er is ruimte in het budget. We hebben in een kwart eeuw 999.000 euro uitgegeven, bij de volgende ronde gaan we over een miljoen heen. Een mooie manier om een jubileum te vieren, vinden wij als bestuur."

U bent in 1989 met uw vrouw begonnen met de stichting. Waarom?
Otto Bekouw: "Toen een buitenlands bedrijf een participatie in ons bedrijf had genomen, kwam er geld vrij. Mijn vrouw en ik dachten, dit is meer geld dan wij nodig hebben. Er zijn ook andere mensen op de wereld die behoeftes hebben. Dus zijn we in onze vrije tijd, aan de keukentafel, dit erbij gaan doen. We hebben een stichtinkje opgericht, officieel, met een bestuur. We zijn een particulier fonds. Inmiddels hebben we een vermogen opgebouwd van een miljoen euro. Dat hebben we belegd. Het rendement geven we weg aan zo'n twintig projecten. Door de lage rentestand moet er echter de laatste jaren geld bij."

'In 25 jaar hebben we 999.000 euro uitgegeven aan projecten

Hoe werkt het?
"We geven twee keer per jaar geld aan projecten die een maatschappelijk doel dienen. Particulieren en organisaties kunnen een aanvraag indienen. Het goede doel kan van alles zijn: gezondheidszorg, cultuur, ontwikkelingshulp, natuur. Zolang het maar concrete projecten zijn waar de gemeenschap iets aan heeft en wij als bestuur een goed gevoel bij hebben."

Wanneer komt dat gevoel?
"We geven aan mensen die we kennen, in wie we vertrouwen hebben. Vandaar de band met het Gooi. We werken in principe lokaal, danwel met een lokale club die in het buitenland werkt. De projecten die we in het buitenland doen, in Sri Lanka, Burkina Faso en Kenia, worden gerund door bekenden die hier hun roots hebben."

Wat is uw belangrijkste motief om geld weg te geven? Je kunt ook een boot kopen of een vakantievilla.
"Ik vind het leuk om mensen blij te maken. Misschien heeft het ook met mijn geloof te maken. Je bent niet alleen op de wereld. Ik heb het gevoel dat het aardig is om mensen te helpen die het moeilijk hebben."

Vanwaar de naam 'Lakeland Foundation'?
"Ik wilde niet met mijn eigen naam in de stichting, maar anoniem blijven. Mijn vrouw Muriel komt uit Engeland. In het Noord-Engelse Lake District is op een mooie winterdag de vonk tussen ons overgesprongen."

Wat is uw favoriete project?
"In Ukunda, vlak bij Mombassa, Kenia, hebben we sinds 2000 een lagere school, een medisch centrum, opleidingen aan de Ukunda Polytechnic, een ovenproject. Ik ga er twee keer per jaar naartoe met onze dochter Jackie om de voortgang te bespreken; het is het enige project dat ik zelf doe. Heftig hoor, Afrika. Laatst heeft een bende de school overvallen en de gloednieuwe computers gestolen. Een van de bewakers van de school raakte daarbij gewond. Dan denk je wel even: als ik die computers daar niet had neergezet, was dat niet gebeurd. Onze lagere school heet overigens de Comeniusschool. Daar heb ik zelf op gezeten en de 'Lakeland Foundation school' leek me te ingewikkeld. De leerlingen leren nu meteen wie Comenius was, dat is een mooie les."

Local Funding

Organisaties, (sport) clubs of particulieren die hun goede doel willen realiseren, kunnen voor 27 oktober een aanvraag voor financiering indienen. Het projectplan moet voorzien zijn van een motivatie en het project moet gerealiseerd kunnen worden voor een bedrag dat niet hoger is dan 4.000 euro. Kijk op www.lakelandfoundation.nl voor alle voorwaarden.

Afbeelding