Claudy van Valburg schreef een nieuw boek, dit keer over peuters.
Claudy van Valburg schreef een nieuw boek, dit keer over peuters.

'Er schuilt een hele wereld
achter het spelen van peuters'

BUSSUM - De hamvraag: wat moet mijn kind kunnen en weten als het de stap naar de basisschool maakt?, leidde tot het boekje 'Snap je peuter!', vertelt Claudy van Valburg. Zij schreef het boekje samen met Saskia Stibbe en Karin Terpstra, twee Bussumse onderwijsdeskundigen. 'Snap je peuter!' informeert ouders over de taal- en rekenontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de motorische ontwikkeling van peuters.

door Mireille Detrixhe

Claudy werkt als intern begeleider op een basisschool en krijgt veel vragen van ouders over de ontwikkeling van hun kind. Als antwoord op die vraag is twee jaar geleden 'Snap je kind!' geschreven. Een reeks boekjes voor ouders van basisschoolleerlingen.
Maar ook ouders van peuters willen weten hoe hun kind zich ontwikkelt, vertelt Claudy. "Ouders hebben vragen als: wat moet mijn kind kunnen voordat het naar de basisschool gaat? Hoeveel woordjes moet mijn peuter kennen en moet het al tot 10 kunnen tellen? Ze willen simpelweg weten hoe zij hun peuter kunnen ondersteunen in zijn of haar ontwikkeling."

Betrokkenheid
Volgens Claudy tonen ouders steeds meer betrokkenheid bij de ontwikkeling van hun kind, maar vinden ze het ook lastig om hun kind op een goede manier te stimuleren. "Voor ouders is het vaak lang geleden dat ze zelf op school zaten en ze weten niet meer hoe zij vroeger leerden. Bovendien ziet een dag op een peuterspeelzaal of basisschool er inhoudelijk anders uit dan vroeger en worden er andere eisen gesteld aan de kinderen van vandaag."

Inzicht
"Denk alleen al aan de hoeveelheid toetsen en observatiemomenten." 'Snap je peuter!' is bedoeld om ouders te helpen meer inzicht te krijgen in wat hun peuter leert voordat het de stap naar de basisschool maakt, zegt Claudy. Er staan tips in om de ontwikkeling op een speelse manier te stimuleren. "Voor ouders is het fijn als zij weten dat zij op de goede manier hun kind stimuleren. Als het anders gaat dan op de peuteropvang kan dat verwarrend zijn voor het kind", aldus Claudy.

Prestaties
Als er sprake is van een achterstand dan wordt dat vaak pas duidelijk op de basisschool omdat je dan de prestaties kunt meten aan andere kinderen. Ouders hebben veelal weinig zicht op wat hun peuter eigenlijk leert in de periode voorafgaand aan de basisschool. Ze zingen liedjes, spelen met klei en met blokken. Toch zit daar een gedachte achter. Het stimuleert namelijk de taalontwikkeling, de motoriek en de ruimtelijke oriƫntatie. En dat is van belang voor het lezen, schrijven en rekenen op de basisschool. "

"De peuteropvang is beredeneerd onderwijs", geeft Claudy aan. "Er zit een doel achter. Er schuilt een hele wereld achter het spelen van peuters."De ontwikkeling van peuters loopt sterk uiteen. Ieder kind heeft een eigen leerstijl. "Daar is juist meer oog voor dan vroeger", vindt de Bussumse Claudy.

'Er worden andere eisen gesteld aan de kinderen van vandaag'

"Het boekje is geschreven voor iedere ouder die nieuwsgierig is naar hoe je een peuter op zijn niveau kunt stimuleren."

Na 'Snap je kind!' is er nu ook 'Snap je peuter'.