Leon Simonse verving recent de daken van twee Bussumse scholen.
Leon Simonse verving recent de daken van twee Bussumse scholen. Foto: yvette geerts

Dakrenovatie Holland: behoud van oude stijl

BUSSUM - Weinig bedrijven in de bouw zullen afgelopen zomervakantie zo prominent in het Bussumse straatbeeld aanwezig zijn geweest als Dakrenovatie Holland. Zij hebben in die periode namelijk de daken gerenoveerd van twee scholen: De Hoeksteen en de Katholieke Montessori (KMS). "Een prachtig project", aldus eigenaar Leon Simonse (44), "maar wel enorm hard werken met de nodige tijdsdruk."

"We moesten natuurlijk klaar zijn voordat de scholen in augustus weer van start gingen." Bij De Hoeksteen is zelfs het hele dak er afgehaald en een deel geïsoleerd. De gebruikte pannen zijn nieuw, maar in oude stijl. Ze hebben het gelukkig wel gered, ondanks de hevige regenval die voor de nodige complicaties zorgde. Leon kwam er zelfs voor terug vanuit zijn vakantieadres.
"Ik renoveer altijd met behoud van de oude stijl, ook als we nieuwe dakpannen gebruiken", aldus Leon. "Na zo'n twee à drie jaar zie je dat niet meer, dan heb je het voordeel van nieuwe pannen en de uitstraling van een oud, authentiek dak. Dat is overigens niet de enige reden; een huis uit begin 1900 met een pannendak dat is gerenoveerd in oude stijl is gewoon ook meer waard omdat mensen het mooier vinden."

Leipannen
Dakrenovatie Holland is gespecialiseerd in de renovatie van alle soorten daken en dan met name het herstellen van daken met leipannen. In Nederland zijn ze daar redelijk uniek in. Hun werkgebied beperkt zich daardoor niet tot 't Gooi. Leon: "In Aerdenhout, Bloemendaal en Wassenaar bevinden zich veel huizen met leipannen, die grotendeels in landen als Engeland en Frankrijk worden geproduceerd. Want leipannen worden nog steeds gemaakt, net als de vele andere oude dakpansoorten overigens. Het is echt een misverstand dat deze alleen nog maar te krijgen zijn bij handelaren in oude bouwmaterialen of toevallig op de markt komen als er een oud pand gesloopt wordt."
Overigens zijn niet alle 'pannen' ook nieuw te krijgen. Zo wordt er momenteel gewerkt aan de renovatie van een dak van een huis van rond 1900 met de status van gemeentelijk monument. Hiervoor worden oude pannen van een boerderij in Friesland gebruikt. "Dat zijn de meest bijzondere projecten, zoals ook het renoveren van een dak op authentieke wijze. Dat betekent voor ons dat we gebruikmaken van oude technieken en materialen en dat combineren met de kennis van nu", aldus Leon. "We nemen bij dergelijke projecten ook vaak de gevels mee en als een klant daarom vraagt, ook de dakgoten. Veel klanten vinden het gewoon prettig als ze alles bij één partij kunnen onderbrengen." Ook het geven van goed advies speelt daarbij een grote rol. Leon: "Ik kom niet enkel een dak 'verkopen'. Het begint eigenlijk altijd met een dakinspectie als service. Gaan we samen 'verder', dan vragen we ook de eventuele benodigde vergunningen aan, vervangen dakkapellen en voegen schoorstenen. Eigenlijk alles vanaf de goot naar boven", voegt Leon toe. Door zijn jarenlange ervaring (sinds 1991) binnen de bouw in verschillende disciplines - hij was onder meer directeur bij een timmerfabriek en een deurenfabriek en werkte bij een dakdekkingsbedrijf - kent Leon de markt als geen ander. Ook is hij heel goed op de hoogte als het gaat om regelgeving. "Vanuit Europa wordt er veel regelgeving aangepast, zoals voorschriften ten aanzien van veiligheid, maar ook normen over het aanbrengen van isolatie. Verkeerd aangebrachte isolatie kan voor condensproblemen zorgen die vaak worden aangezien voor een lekkage."
Meer informatie: www.dakrenovatieholland.nl.