Irene van den Bos en Ernest Laeven doen mee aan de Open Atelier Route.
Irene van den Bos en Ernest Laeven doen mee aan de Open Atelier Route. Foto: Jessica de Jong

Kunstenaars stellen ateliers open voor publiek

BUSSUM - Voor de elfde keer wordt in het weekend van 20 en 21 september de Bussumse Open Atelier Route gehouden. 34 kunstenaars stellen dan twee dagen lang hun ateliers open voor het publiek. Onder hen bevinden zich Irene van den Bos die al vele malen meedeed aan het tweejaarlijkse evenement en Ernest Laeven, een nieuwkomer in Bussum.

Irene werkte jaren aan de Vliegdenweg, maar schildert nu sinds een jaar aan de De Ruijterlaan in een oud schoolgebouw. Ze grijp de atelierroute daarom graag aan om zowel haar nieuwste werkplek als haar schilderwerk te laten zien. Irene heeft een serie gemaakt met de titel 'Koppen'. Het werk is voornamelijk in grijstinten en laat indringende, ruwe en doorleefde gezichten zien. "Het zijn hoofden van mensen. Ik zoek naar de kwetsbaarheid en sterfelijkheid van de mens. Twee jaar lang ben ik er al mee bezig. Ik zoek de gezichten in afbeeldingen uit de krant of van foto's, het zijn geen bekende mensen. Ik focus op de binnenkant, niet op de buitenkant van de personen. Een supermodel zoals Doutzen Kroes vind ik niet interessant, ik zoek juist naar doorleefde gezichten en de verhalen erachter. Dat kunnen zelfs kinderen zijn. Mijn koppen laten zien dat het leven niet altijd maar mooi en leuk is; er zitten ook schaduwkanten aan."

Davinci
Het leuke aan de atelierroute is dat er zo veel kunstenaars aan meedoen dat er ook van alles te zien is. Neem het werk van de Amsterdammer Ernest Laeven die zijn atelier aan de Brinklaan heeft. Enorme machines staan er, die ook nog geluid maken of kunnen bewegen. "Assemblages zijn het", vertelt hij. "Ik gebruik allerlei materiaal om beelden of geluidssculptures te maken. Ik ben eigenlijk een geluidskunstenaar. Het geluid van een muzieksnaar intrigeert mij enorm. Als je een snaar laat bewegen en je luistert er een tijdje naar, dan komen zowel de grondtoon als de boventonen naar boven. Dat is voor mij bijna meditatief."
Behalve geluid is ook beweging een van de kenmerken van zijn machines. In zijn atelier staan enorme fantasievolle apparaten die kunnen bewegen als je ze aanzet, zoals de 'Doorluchtige Hartmachine' die door het atelier kan rijden op een soort spoorrails. Het werk doet denken aan een uitvinding van Leonardo da Vinci, maar dan met een kwinkslag.
De organisatie van de route is in handen van dichter en kunstenaar Gaston Bannier. "Ik vind het altijd hartstikke leuk om mee te doen. Zowel 'vreemden' en vrienden als mensen uit de buurt komen een kijkje nemen. Twee dagen lang gaan we met z'n allen voor één doel: onze kunst naar buiten brengen in onze eigen gemeente. Ik kan iedereen aanraden om de route op de fiets af te leggen."
"Een mooi startpunt voor de Open Atelier Route is het gemeentehuis. Daar is namelijk de Centrale Expositie en wordt van iedere kunstenaar die meedoet een werk getoond. Bepaal je voorkeuren en zoek die op op de kaart. Pak vervolgens de fiets en laat je verrassen door de grote verscheidenheid. Alle ateliers zijn trouwens te herkennen aan de kleurrijke (nieuwe) Artes-Beachvlaggen. Ook dit jaar hebben we weer een paar nieuwe deelnemers, namelijk Ernest Laeven, Willem Kotkamp, Marcella van de Vaart, Anka Reijnierse-Athmer en Didier Benoist."

Het middelste gedeelte van deze krant gaat exclusief over de Open Atelier Route. Iedereen kan het stuk uit de krant halen en zo de kaart meenemen met daarop zowel de plattegrond als alle ateliers en adressen van de kunstenaars. Deze handige plattegrondjes liggen overigens ook op het gemeentehuis.
De ateliers en het gemeetehuis zijn zaterdag en zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur.