De gemeenteraad van Muiden.
De gemeenteraad van Muiden. Foto: Matthijs Wink

Muiden kan 2 ton verdelen over inwoners

MUIDEN - De gemeente Muiden mag volgend jaar 200.000 euro verdelen over de ruim 2700 Muider huishoudens. Het geld komt van de afvalstoffenheffing en moet worden gezien als een compensatie voor de explosieve stijging van het OZB-tarief.

De provincie Noord-Holland is akkoord met een plannetje van de Muider gemeenteraad om de Muiders zo veel mogelijk te compenseren voor de explosieve stijging van het OZB-tarief. Door de afvalstoffenheffing te 'actualiseren' blijft er ineens 200.000 euro extra over in de gemeentekas. Dat geld moet volgens de raadsfracties aangewend worden om de huishoudens te compenseren.

Dit alles komt door de Artikel 12-status die de gemeente wil hebben. Daarmee geeft de gemeente eigenlijk aan de financiƫn niet meer onder controle te hebben. De gemeente komt onder curatele van het Rijk en moet noodgedwongen de belastingen (en dus het OZB-tarief) maximaal verhogen. Muiden krijgt daarentegen dan een uitkering van het Rijk. Dat geld wil Muiden gebruiken om investeringen te doen op het KNSF-terrein om het bouwplan De Krijgsman te bekostigen.

Fusie
Als Muiden per 1 januari 2016 fuseert met Naarden en Bussum moeten alle gemeentelijke lasten weer worden gelijkgetrokken; iets waar die gemeenten op hun beurt weer niet zo blij mee zijn. Muiden loopt straks zo uit de pas met de gemeentelijke lasten dat het mogelijk in de buurgemeenten problemen gaat geven om dit gelijk te trekken.