Glasvezel moet Bussum klaarmaken voor de toekomst.
Glasvezel moet Bussum klaarmaken voor de toekomst. Foto: Bob Awick

'Aanleg glasvezel Bussum grote klus'

BUSSUM - Grote rollen met meterslange kabels, opengegraven stoepjes en vele monteurs: het was de afgelopen maanden vaak onderdeel van het Bussumse straatbeeld. Allemaal om Bussum een supermodern glasvezelnetwerk te geven. Het meeste werk heeft de aannemer nu achter de rug. "Het was een forse klus", beschouwt projectmanager Maarten van Woerkom na.

door Sjoerd Stoop

Anderhalf jaar geleden werd voor het eerst gesproken over de aanleg van glasvezel. Als 30 procent van de Bussumers een abonnement zou aanvragen, zou het razendsnelle netwerk worden aangelegd. Het dorp had daarmee een streepje voor op veel streekgemeenten, waar het zomaar zou kunnen gebeuren dat er nog jaren gewacht moet worden op de aanleg van glasvezel.

Met wat horten en stoten waren er voldoende belangstellenden en kon er afgelopen november worden begonnen met de aanleg. Een groot project volgde. Door het hele dorp moesten straten en stoepen worden opengegraven om de feloranje kabels neer te leggen. "Het was een enorme klus. Van het aanleggen van de kabels zelf tot het plaatsen van de glasvezelcentrales. Alles moet buurt voor buurt en straat voor straat gebeuren, maar we hebben nu alle straten gehad."

Forse klus
Na het aanleggen van de kabels in alle buurten en straten moesten alle woonpercelen nog worden aangesloten. Dat was het meeste werk. "Je moet je voorstellen dat we alle panden los van elkaar ook moeten koppelen aan het netwerk. Daarvoor moesten afspraken gemaakt worden. Beheerders van panden moesten akkoord geven, met bewoners moest je afspraken maken om langs te komen en dat voor elk pand apart. Dat heeft ons wel even gekost."

Met straten met oude woningen was het aanleggen van glasvezel bepaald geen eenvoudige klus voor de aannemer. "We doen er alles aan om het geheel zo netjes als het kan aan te leggen. Voor de meeste panden geldt dat we de kabel ondergronds doortrekken naar de meterkast waar vervolgens een glasvezelmodem wordt aangesloten."
"Maar voor enkele Bussumse huizen moesten we wat anders bedenken: panden waar we heel slecht ondergronds konden komen of gebouwen waarvan de meterkast te ver weg stond, om maar een voorbeeld te geven. Daar moesten we maatwerk op toepassen. Datzelfde gold een beetje voor de hoogbouw. Voor het beste resultaat maak je een kabelgoot aan de gevel en worden de appartementen stuk voor stuk aangesloten, maar we houden alles ook graag netjes. Kortom: de aanleg heeft wel even geduurd, maar het gaat nu de goede kant op. We knopen nu de laatste stukjes aan elkaar."

'Alles moet buurt voor buurt en straat voor straat gebeuren'

De aannemer is tevreden over de aanleg van het Bussumse glasvezelnetwerk. "We hebben een paar vlekkeloze maanden achter de rug en we hebben nauwelijks klachten gehad over de werkzaamheden aan de straten."

Toekomst
Met een supermodern glasvezelnetwerk is Bussum klaar voor een razendsnelle toekomst. Met glasvezel gaat surfen op het web sneller en wordt tv-beeld nog scherper. "Glasvezel wordt de standaard. Over enkele jaren heeft heel Nederland het. Dat moet ook wel, want de bandbreedte op het oude kopernetwerk wordt steeds krapper. Nu zul je op kopernetwerk soms nog wel grote snelheden halen als het gaat om surfen. Straks, als we met z'n allen nog meer apparaten hebben, zullen we nog veel meer vragen van het netwerk. Het ouderwetse netwerk komt dan gewoon tekort. Met glasvezel zijn we klaar voor de toekomst."

Meent
Met de aanleg voor Bussum zo goed als achter de rug werkt de aannemer nu verder. Momenteel wordt het werk verlegd naar de Hilversumse Meent, waar ook glasvezel wordt aangelegd.
"Daar speelt Bussum ook een grote rol in. Het hele netwerk dat we nu voor de Hilversumse Meent maken wordt straks aangesloten op de Bussumse centrale."