Afbeelding
Foto: jessica de jong

Karel de Grote aan Bussumse muur

Zo denk je de vondst van de eeuw te melden: Karel de Grote in Naarden. En zo blijkt er ook een in Bussum te zijn! En her en der op het internet. De ontknoping.

Dankzij de alertheid van Jaap Vlaanderen en zijn vrouw Beate uit Bussum is er sneller dan denkbaar duidelijkheid gekomen in Het Geheim van Karel de Grote.

De roestige plaquette, gevonden door André 'Spook' Leijenhorst in de Vesting Naarden blijkt algemener dan gedacht. Bij Jaap en Beate hangt exact eenzelfde afgietsel aan de muur. In prachtige conditie. Afkomstig uit Aken, waar Jaaps vrouw Beate ooit woonde. Het hing daar in het ouderlijk huis en is nu een herinnering uit vroeger dagen aan een Bussumse muur. Aken is het sleutelwoord. De stad van Karel de Grote.

Het ligt voor de hand te denken aan een (vrij duur) souvenir uit deze middeleeuwse stad, zowel in fraai brons als in gietijzer. De enige vraag blijft: hoe oud is de originele mal? Zowel de plaquette van Spook als die van Jaap en zijn vrouw zullen toch al gauw een honderd jaar oud zijn.

Al met al is Karel de Grote teruggebracht tot wat hij nu blijkt te zijn: een toeristisch souvenir, in serie geproduceerd, als herdenking aan de stad Aken, waar de vorst in de Dom begraven ligt. Hiermee is ook de archeologische waarde teruggebracht tot nul, maar blijft het object op zich toch bijzonder leuk.