De Bussumse coach Ronald Heerschop keerde deze zomer terug op het oude nest.
De Bussumse coach Ronald Heerschop keerde deze zomer terug op het oude nest. Foto: Sjoerd Stoop

Werken aan het fundament

BUSSUM - Er moet nog heel wat gesleuteld worden, maar de voetballers van SDO staan zo goed als klaar voor de aftrap van het komende voetbaljaar. De spelers staan al enkele weken op het veld, hebben de eerste oefen- en bekerduels achter de rug en trappen over twee weken af voor de eerste klasse. "De afgelopen weken hebben we heel hard gewerkt. Voetballend wordt het steeds beter, maar er moet ook nog heel veel gebeuren", zegt de hoofdcoach, Bussumer Ronald Heerschop.

door Sjoerd Stoop

Het wordt voor SDO hoe dan ook een spannend jaar. Waar de Bussumers een jaar geleden nog ongedwongen konden voetballen, wordt er nu wel wat meer van de ploeg verwacht. Het eerste eersteklassejaar was aftasten, nu weet de ploeg wat het te wachten staat. "Een jaar geleden was het doel om vooral te handhaven. Nu gaat het wel wat verder", zegt Heerschop. Maar wat wordt dan het doel komend jaar? "Het kan elke plek van de stand worden. We gaan voor het hoogst haalbare. Je zou zeggen: hoe dan ook een plaatsje hoger dan een jaar geleden. Dan zouden we de top 5 moeten halen. Maar zo'n doel gaat veel verder dan een getalletje alleen. We hopen het komend jaar gewoon een stuk beter te gaan voetballen. We gaan hard werken om het team sterker te maken. Maar het gaat ook veel verder dan dat."

Fundament
De kersverse hoofdcoach hoopt SDO het komende jaar op meerdere plekken aan te pakken. "Het voetbal van het eerste team kan anders en beter, maar datzelfde geldt ook voor het tweede team. Daarnaast moeten we ons komend jaar als doel stellen de A-jeugd nog beter te maken. Kortom: het fundament van de hoofdmacht kan beter. Dat wordt best een forse klus. We hopen daar komend jaar mee van start te gaan en dat later verder op te bouwen. Je hebt het dan wel over een plan van enkele jaren, maar dat moet goedkomen."

Gedreven
Eerst komend jaar maar eens. SDO heeft een megaspelersgroep voor het komende jaar. Op de eerste dag stonden er 42 voetballers op het veld. "Een luxeprobleem", zegt Heerschop. "We gaan van deze spelers 3 elftallen maken als het even lukt. Dat kost wel wat werk, maar het heeft ook z'n voordelen. Spelers moeten vechten voor hun plekje. Dat heeft weer tot gevolg dat we straks een hele gedreven spelersgroep hebben en dat moet het team weer sterker maken."

Met de eerste oefen- en bekerduels achter de rug weet Heerschop waar zijn spelersgroep momenteel staat. "Het eerste oefenduel speelden we best goed en wonnen we afgetekend, maar toen speelde we tegen een veel lager geklasseerde ploeg. Een paar dagen later speelden we tegen tweedeklasser FC Abcoude en verloren we. Het spel was toen ook echt slecht. Het eerste bekerduel tegen JOS/Watergraafsmeer was dan weer erg goed, hoewel we wel verloren hebben. De afgelopen weken hebben dus meerdere kanten. We zoeken nog de goede vorm om straks echt sterk te worden. De komende weken wordt het nog veel puzzelen met spelers op andere plekken en dat soort zaken. Het afgelopen jaar speelde SDO met een verkapt 3-4-3-systeem. Dat moet straks 4-3-3 met opkomende backs gaan worden. Daar moeten ook de jongens nog aan wennen. Al met al valt wel te verwachten dat het pas over twee maanden staat zoals het moet staan. Het wordt hard werken."

Leuk
Hoe ver SDO ook komt en welke stappen het team ook maakt, het wordt volgens Heerschop sowieso een leuk jaar. "We hebben met z'n allen wat om mee aan de slag te gaan en aan te werken. Dat moet de jongens ook pushen."

Voor SDO start het voetbaljaar volgende week zondag tegen het gepromoveerde Woerden.