Mirjam, Ernst en Janine hebben weer veel zin in Bussum Cultureel.
Mirjam, Ernst en Janine hebben weer veel zin in Bussum Cultureel. Foto: jessica de jong

Bussum Cultureel is de
Uitmarkt van Bussum

BUSSUM - "Bussum Cultureel is net zoals De Uitmarkt in Amsterdam: het vormt de opening van het culturele seizoen. Iedere deelnemer ziet het als een visitekaartje voor de rest van het jaar. Je ziet precies wat Bussum allemaal te bieden heeft." De organisatie van het culturele festival,dat dit jaar wordt gehouden op 5, 6 en 7 september, heeft inmiddels het hele programma rond.

De vrijdag wordt geopend met een openluchtbioscoopfilm. Janine Beulink van Filmhuis Bussum vertelt: "We tonen de Indiaanse film 'The Lunchbox' uit 2013. Vorig jaar zaten we helemaal vol. Niet zo verwonderlijk, want het is een prachtige, feeƫrieke locatie bij de Tindalvilla. De toegang is dankzij de Rabobank gratis. Ik adviseer iedereen op tijd te komen, want vol is vol."

Op zaterdag zullen weer alle culturele verenigingen en instellingen uit Bussum zichzelf promoten op de informatiemarkt. Ze hebben kraampjes, maar zullen ook zeker interactie zoeken met het publiek. Ook zijn er diverse optredens, uiteenlopend van zang en dans tot theater. Ntjam Rosie en Soulmachine zijn dit jaar als grote namen geprogrammeerd. Op het grote Proef en Wijnplein, overdekt, verkopen meerdere restaurants en cateraars hapjes en drankjes. In de theatertent speelt ieder half uur een voorstelling. Mirjam Smets van de organisatie vertelt dat onder anderen Martin Spee en Johan Hoogeboom een minicursus zullen leiden met het thema 'Een terras, en nu?' "Het is een knipoog naar de Kapelstraat die deze zomer als proef omgeturnd is tot een terrasstraat. Tijdens de voorstelling leren ze bijvoorbeeld drankliederen zingen", lacht ze. Daarnaast is er de traditionele Boekenmarkt en kunnen kinderen zich vermaken met diverse activiteiten.

De organisatie van de zondag is zoals altijd in handen van de Artes-kunstenaars. Nieuw dit jaar is het bruggenconcert. Ernst Schmidt vertelt: "Hier wordt het kunstproject Cel9 afgesloten. Dat gebeurt bij de telefooncellen op de brug achter het gemeentehuis. We bieden vanaf 15.00 uur een podium voor beroepsartiesten. Er wordt lichtklassieke muziek gebracht en een verhalend concert voor jong en oud. Het concert doet denken aan het bekende Grachtenconcert in Amsterdam. Ook is er veel aandacht voor kunst tijdens de kunstmanifestatie tussen 11.00 en 17.00 uur op dezelfde locatie. Bezoekers kunnen daar zelf aan de slag gaan. Het thema is verbinden. Zo wordt verbinding gezocht met de Kapelstraat waar ook kunst te zien en beleven is. En natuurlijk is ook hier livemuziek en zijn alle terrassen geopend. Een doedelzakspeler zal regelmatig op en neer lopen tussen de gracht en de Kapelstraat om bezoekers op de been te krijgen." Het festival wordt afgesloten met een diner voor vele mensen aan de zogenoemde Langste Eettafel. Kaartjes kosten 30 euro en zijn al te koop via delangsteeettafel@bussumcultureel.nl.
Janine Beulink verheugt zich op een hoge opkomst bij de film op vrijdag. "Het is altijd kicken om te zien als er zo veel mensen samenkomen om met z'n allen onder de sterren naar de film te kijken." Mirjam Smets heeft heel veel zin om met een wijntje op zaterdag te genieten van het optreden van Soulmachine. Ernst Schmidt kijkt het meest uit naar het bruggenconcert. "Ik hoop dat we dat tot een succes kunnen maken."

Het hele programma is volgende week in deze krant te vinden.