Na een minuut stilte lieten kinderen 298 witte ballonnen los. Een voor elke inzittende van vlucht MH17.
Na een minuut stilte lieten kinderen 298 witte ballonnen los. Een voor elke inzittende van vlucht MH17. Foto: Bob Awick

Verbonden in verdriet

NAARDEN - Afgelopen zondag, een maand nadat Ingrid Meijer en haar drie dochters omkwamen bij de crash van de MH17, liepen zo'n 1.400 mensen mee in een herdenkingstocht. Na afloop lieten kinderen ballonnen op en legden deelnemers bloemen bij foto's van de slachtoffers. "Ingrid, Sophie, Fleur en Bente zijn op een waardige manier herdacht. Ik hoop dat hun familie, vrienden, vriendjes en vriendinnetjes daar troost uit kunnen putten", liet burgemeester Sylvester maandag weten.

door Lisa van Dorp

Zondagmiddag om 16.00 uur vertrekt de stille tocht vanaf de hoek Louise de Colignylaan/Graaf Willem de Oudelaan. Naarders, Bussumers en inwoners van omringende plaatsen lopen mee. Opvallend veel kinderen en complete gezinnen, maar ook ouderen, de brandweer in uniform, raadsleden, wethouders. Strakke gezichten, in de hand bloemen en een paraplu. De kinderen krijgen een witte ballon, om die na afloop gezamenlijk op te laten. Het zijn er 298, één voor elk slachtoffer van de vliegtuigcrash.

De tocht is georganiseerd door de gemeente, samen met de Minister Calsschool waar de jongste twee meisjes op zaten, en hockeyclub Gooische, waar ze alle vier hockeyden en Ingrid Meijer penningmeester was. De route gaat van het plantsoen naast het huis van het viertal naar de Calsschool en terug. Onderweg wordt gezwegen of rustig gepraat. Veel Naarders die langs de route wonen, hebben voor de gelegenheid de vlag halfstok gehangen. Bewoners staan voor hun huis om de stoet voorbij te zien trekken. Ze groeten bekenden.

Ook al is het een stille tocht, er mag gewoon gepraat worden, zegt burgemeester Sylvester die met haar gezin meeloopt. "We hebben alles met de familie afgestemd. De nabestaanden willen geen zwijgzame tocht of speciale kleding." Een collectieve herdenking is belangrijk volgens de burgemeester omdat het troost biedt. "Het is een uitlaatklep voor alle emoties die de mensen voelen door deze verschrikkelijke ramp. Ikzelf krijg er nog steeds kippenvel van."

Op basis van aanmeldingen op internet verwacht de politie zondagmiddag zo'n 700 deelnemers, maar al gauw blijkt dat er veel meer mensen op de been zijn. Sommigen kenden de slachtoffers persoonlijk, anderen zijn gekomen 'uit respect'. Politiechef André van de Beld vindt een stille tocht voor iedereen een mooie manier om uiting te geven aan alle gevoelens. "Of je de familie nou kende of niet, het maakt niet uit. Het gaat er vandaag om om verbondenheid te tonen."

Dat bevestigt Miranda Zaal (36). Zij en haar twee zoontjes kenden de slachtoffers niet. "We lopen mee ter nagedachtenis aan alle overledenen en om een statement te maken tegen zinloos geweld." Haar zoon (9): "Ik kan er in mijn eentje niets aan doen dat dit gebeurd is, maar ik kan er nu wel voor de familie zijn."

Na afloop van de stille tocht hielden hockeyclub Gooische en de Minister Calsschool beide een bijeenkomst voor leerlingen, clubleden en hun ouders. Ook in Hilversum, waar twaalf passagiers van de MH17 vandaan kwamen, werd zondag een stille tocht gehouden. Daar liepen duizenden mensen mee. Lees meer op pagina 3.

Deelnemers aan de stille tocht leggen bloemen bij de foto's van de slachtoffers.