Het opvangcentrum aan de Herenstraat.
Het opvangcentrum aan de Herenstraat. Foto: Sjoerd Stoop

'Er ontstaat een hechte band tussen medewerkers en tieners'

Het opvangcentrum Tiens (onderdeel van Stichting Kinderopvang Bussum, Naarden, Muiden, Muiderberg) bestaat dit jaar 15 jaar. Tiens verzorgt de opvang van tieners vanaf tien tot zestien jaar en is gevestigd aan de Herenstraat in Bussum. Er staan geen grote activiteiten gepland om dit te vieren. Liever kijken ze vooruit en houden medewerkers én leiding zich bezig met de toekomst en het begeleiden van de kinderen.

door Yvette Geerts

Tiens is in 1999 ontstaan vanuit de kinderen zelf. Kinderen vanaf een jaar of tien wilden niet meer naar de BSO, ze verveelden zich daar en het activiteitenaanbod sloot niet aan op hun leeftijd. Nu willen ze na de basisschoolleeftijd niet meer weg aldus Claartje Paulussen, leidinggevende bij Tiens. Het moment van verlaten van de basisschool is veelal wel aanleiding om ook de opvang te verlaten. Claartje licht toe: "De vergoeding voor opvang vervalt zodra kinderen twaalf jaar oud zijn."

Tachtig tot negentig kinderen per dag brengen de middag (en in vakanties hele dagen) door bij Tiens. In totaal komen er 300 kinderen per week. Elke dag worden er drie activiteiten aangeboden, waarbij er een goede balans is tussen vrijheid en structuur. "Alles gaat ook in overleg met de ouders, en heel belangrijk: de tieners moeten hun vrijheid en zelfstandigheid verdienen. Wij zijn hier deels ook bezig met opvoeden en dat doen we in samenspraak met ouders," aldus Angelique Meijer, één van de leidsters. Tiens werkt daarvoor met een zogenaamde zelfstandigheidsverklaring. Dit is een levend document waarin de regels die afgesproken worden tussen ouders en leiding zijn vastgelegd. Volgens Angelique houden negen van de tien kinderen zich daar prima aan. Gaan ze toch een keer in de fout dan moeten ze zelf hun ouders inlichten. Ook dat maakt deel uit van het nemen en geven van verantwoordelijkheid.

Angelique: "Het leukste aan werken met tieners is dat elke dag echt anders is, de ene keer komen ze heel vrolijk binnen en gaan ze lekker hun gang. Maar ook komt het voor dat ze iets hebben meegemaakt en eerst hun verhaal kwijt willen. Daar wordt altijd tijd voor gemaakt. Claartje: "Kinderen komen hier graag en zien het helemaal niet als inperking van hun vrijheid. Natuurlijk lijkt het de ultieme vorm van vrijheid: alleen thuis zijn zonder je ouders. Maar drie keer alleen thuis komen in een leeg huis, dat is nog spannend en cool, maar daarna ervaren velen het toch anders. Dan zijn ze liever hier met hun vrienden." Er ontstaat ook een hechte band tussen medewerkers en tieners. Claartje: "Als tieners afscheid nemen vinden we dat best wel lastig. Je maakt veel mee met elkaar. Wij zien ze 'klein' binnenkomen en vervolgens zeker en sterk weer weggaan."

Een jong en divers team
Het team dat op de groep staat is jong en divers: de oudste is 35 en de een is actief sporter, de ander kookt of is juist heel creatief. Er is weinig verloop en het team bestaat voor de helft uit mannen, waardoor er ook meer aandacht is voor fysieke activiteiten. Dit hoge percentage mannen is een uitzondering binnen het basisonderwijs en ook binnen de stichting, plekken waar mannen over het algemeen ondervertegenwoordigd zijn. Iets waar ze bij Tiens best wel trots op zijn. Alle medewerkers zijn pedagogisch geschoold en er wordt veel aandacht besteed aan opvoedkundige thema's. Claartje: "Binnen de stichting hebben we momenteel als thema 'Samen goed voor later'. Voor tieners hebben we dat onder meer gekoppeld aan een discussie in de vorm van Het Lagerhuis." Ook is er veel aandacht voor zaken als social media en actuele gebeurtenissen. Claartje: "Er zijn themavonden, ook voor ouders, zoals 'kind online'. Tijdens groepsmomenten praten we over hoe om te gaan met bijvoorbeeld Facebook, maar ook over een tiener die gepest wordt en zelfmoord pleegt."

'Kinderen willen na de basisschoolleeftijd niet meer weg bij Tiens'

Een gevarieerd aanbod
Tiens biedt activiteiten aan op allerlei gebieden. Soms in overleg met de tieners zelf, maar soms is het ook gewoon 'eten wat de pot schaft'. Dat zijn niet altijd activiteiten die ze zelf kiezen, maar de meeste doen goed mee en vinden vaak achteraf ook nog leuk. Een greep uit de activiteiten: Sport, cultuur, kunst, dans, theater, muziek, fietsen, rodelen in Limburg en een dagje naar Texel. Uiteraard is er ook ruimte om lekker te kletsen, een spelletje te spelen, of te chillen.

Claartje: "Vroeger konden we nog naar een museum in de buurt, maar de kinderen hebben eigenlijk alles in de buurt al zo'n beetje gedaan en gezien. Ook op de BSO worden al veel verschillende activiteiten georganiseerd. We moeten en willen wel vernieuwend blijven!" Zeker in de vakanties, wanneer kinderen hele dagen bij Tiens verblijven is dat een hele kunst. Voor de zomervakantie wordt dan ook met zorg een heel programma samengesteld met diverse activiteiten en per week een nieuw thema. Deze zomer zijn de thema's: Ter Land ter Zee en in de Lucht, Back to Basic, Ontdek je Talent, Zoek je Beroep, Op Avontuur en Reis om de Wereld. Activiteiten die daar bij horen: vissen, yoga, een dagje naar de Jordaan in Amsterdam, kunst maken voor een goed doel, naar het strand, schilderen, een dansmarathon en veel meer.

Volop te doen voor de jongens...
... maar ook zeker voor meisjes.