VluchtelingKinderen Bussum en de Sociale Dienst kleden samen sollicitanten aan.
VluchtelingKinderen Bussum en de Sociale Dienst kleden samen sollicitanten aan. Foto: Yvette Geerts

VluchtelingKinderen breed maatschappelijk actief

BUSSUM - Stichting VluchtelingKinderen Bussum en de Sociale Dienst werken sinds kort samen in een nieuwe formule. Mensen die gaan solliciteren vanuit een uitkering of bijstand krijgen bij VluchtelingKinderen kleding en stijl advies en worden 'in het nieuw gestoken'. Het project is in de opstartfase, er zijn inmiddels drie kandidaten gekleed.

Yohana Florez is een van de vrijwilligers en sinds de start vorig jaar juli als bedrijfsleidster actief betrokken. Yohana, van oorsprong kapster en pedicure geeft ook kledingadvies. De mensen die bij VluchtelingKinderen komen vanuit het project 'Dress for Succes' ontvangen de uitgekozen kleding gratis. "Kleding is en blijft een belangrijk onderdeel van de eerste indruk. Wanneer je iemand door de juiste kleding wat meer zelfvertrouwen kan geven en hen ook nog aan een baan kunt helpen is dat heel mooi," aldus Yohana. Het is juist de maatschappelijke functie en het goede doel waardoor de winkel veel sympathie van inwoners uit de regio krijgt.

Maar er wordt veel meer gedaan binnen VluchtelingKinderen. "Je ziet mensen echt uit hun isolement komen. Die komen eerst een keer kijken, en vervolgens zie je ze steeds vaker. Je merkt dat veel mensen behoefte hebben aan een praatje en dat ze niet alleen binnenkomen voor de kleding." Kledingverkoop is uiteindelijk wel het middel om het doel te bereiken en dat is vluchtelingkinderen en asielzoekers die geen studiefinanciering krijgen de financiƫle mogelijkheid geven te studeren.
Duurzaam winkelen
De merkkleding die in de rekken hangt verschilt niet veel van die van andere tweedehandskledingzaken. "We zitten wel in een ander segment," legt Yohana uit. "De kleding verkopen wij voor maximaal 10 euro, 95% van de kleding wordt zelfs voor maximaal 5 euro verkocht. Hiermee richten ons in eerste instantie echt op mensen met weinig geld, die anders nooit kleding zouden kunnen kopen." Dat iedereen welkom is mag duidelijk zijn. Sinds kort worden er ook boeken verkocht in de winkel en er zijn plannen om dit uit te breiden.

Breed maatschappelijk actief
VluchtelingKinderen is op verschillende maatschappelijke fronten actief, zo bieden ze ook stageplekken in samenwerking met Twinburgering en daarnaast is er een samenwerkingsverband met Vluchtelingenwerk Hilversum op het gebied van gezinshereniging. Sinds de start van Vluchtelingenwerk zijn er goede contacten met de gemeente in het algemeen en de sociale dienst in het bijzonder.

Ontstaan van de Stichting
Het idee voor deze stichting is ontstaan deels uit idealisme en deels uit onvrede over de situatie van jonge asielzoekers. De voorzitter, Cees van den Broek, werkte hiervoor als ambtenaar bij een gemeente en als vluchtelingencoƶrdinator bij een van de grootse asielzoekerscentra van Nederland. Hij zag dat veel jonge vluchtelingen buiten de boot vielen wat betreft studie. Cees: "Ze lopen daarmee mee een hiaat op in de belangrijkste fase van hun ontwikkeling. In eerste instantie heb ik binnen de gemeente naar mogelijkheden gezocht. Toen dat niet mogelijk bleek besloot ik het zelf te doen. "Ik vind dat die kinderen geholpen moeten worden, met een goede opleiding geef je ze een kans op een toekomst. Omdat deze kinderen de status van vluchteling hebben mogen ze niet werken. Ik vind het echt niet kunnen dat je mensen in de kracht van hun leven een opleiding ontzegt."