Noord-Holland geeft positief advies over fusie aan Plasterk

NAARDEN - De fusie van Naarden, Bussum en Muiden is weer een stap concreter geworden. Provinciale Staten van de provincie Noord-Holland hebben maandag het advies van Gedeputeerde Staten overgenomen om de drie gemeentes per 1 januari 2016 samen te voegen. Het Naardense gemeentebestuur is blij met het advies.

Een grote meerderheid van Provinciale Staten bleek maandagochtend voor een snelle fusie te zijn. Het advies van Noord-Holland gaat voor het zomerreces naar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Die maakt vervolgens een wetsvoorstel dat langs de Tweede en Eerste Kamer gaat. "Ik ben blij voor Naarden", reageert Marcel Adriani, wethouder Financiƫn en binnen het college verantwoordelijk voor de fusie. "Op middellange termijn zijn we te klein om alles zelf te blijven doen. We praten al honderd jaar over een fusie van Naarden en Bussum, dus het wordt nu tijd om stappen te zetten."

Als onderdeel van het fusie-advies stelt de provincie dat Naarden en Bussum niet te veel de dupe mogen worden van de claim die Muiden boven het hoofd hangt in verband met een ander bouwproject: het KNSF-terrein. In een langlopende rechtszaak claimt de projectontwikkelaar miljoenen van de gemeente Muiden. Adriani: "In het ergste geval zou de nieuwe gemeente 4 miljoen euro over een periode van 10 jaar moeten betalen. Omgerekend is dat 8 euro per huishouden per jaar. Daarmee is de pijn tot hanteerbare proporties teruggebracht. Voor Naarden is de afwikkeling van de claim zo geen beletsel meer voor de fusie."

De provincie besloot maandag ook dat nieuwbouwlocatie Bloemendalerpolder naar Weesp gaat. In die polder tussen Muiden en Weesp moeten de komende jaren een paar duizend woningen verrijzen.