Pim Juffermans aan de bar van café 't Raedthuys.
Pim Juffermans aan de bar van café 't Raedthuys. Foto: Jessica de Jong

Pim Juffermans viert 80ste verjaardag met BN'ers

BUSSUM – Omroeper, presentator en chef eindregie bij de NOS: Pim Juffermans is met recht een tv-icoon te noemen. Maar zijn stem is nog wel het meest bekend van de politie-items die vroeger na het journaal werden uitgezonden. "Hier volgt een politiebericht", dat is de stem van Juffermans. Gisteren vierde hij zijn 80ste verjaardag in café 't Raedthuys in Bussum en werd daarbij verrast door vele bekende Nederlanders die hem graag de hand kwamen schudden.

door Jessica de Jong

We treffen hem een dag na zijn verjaardag en een dag voor zijn grote feest, in het zonnetje nippend aan zijn glas witte wijn. Op het terras komt iedereen hem de hand schudden en feliciteren met zijn verjaardag. Ondanks zijn hoge leeftijd staat hij nog midden in het leven. Op zijn elektrische fiets rijdt hij vaak richting het denksportcentrum waar hij vier keer in de week komt of naar 't Raedthuys waar hij menige kennis heeft rondlopen. Juffermans begon zijn carrière op Curaçao als omroeper en nieuwslezer voor het ANP. Hij las berichten voor zodra hij uit zijn werk kwam. "We kregen de berichten vanuit Den Haag per telex aangeleverd. Dan moest ik de stukken lezen voor het zogenoemde 'lulijzer'. In Nederland werden er met regelmaat geintjes met ons uitgehaald. Zo werden er expres tikfouten in de berichten gezet. Zo heb ik wel dingen gezegd als een vaginadik rapport in plaats van paginadik rapport", blikt hij lachend terug.
Juffermans is een vrolijke man en weet veel grappige verhalen te vertellen, zoals de keer dat hij een hondje liet zien op televisie. Dat hondje besloot tijdens de uitzending te plassen. Juffermans schatert het uit. "Maar ik besloot wel dat dat de laatste keer was." Het bleef niet alleen bij jolige gebeurtenissen in omroepland, hij kwam ook met een baanbrekende hervorming. "Ik heb de omroepsters afgeschaft", pronkt hij. "Een dame kwam vroeger in beeld achter een tafel met daarop een stuk andijvie om vervolgens te vertellen wat je zo meteen op televisie zou gaan zien. Het was gevisualiseerde radio en dat kon beter vond ik. Natuurlijk was er weerstand tegen dit idee, maar uiteindelijk zijn alle omroepen gevolgd." Een andere 'uitvinding' uit de hoed van Juffermans was het invoeren van het oortje onder in het beeld. "Vroeger zei ik altijd: wilt u de ondertitels zien, kijk dan op teletekst. Dat was allemaal een onderbreking in het brengen van de boodschap. Het gevolg was dat onder in beeld een oortje kwam met daarnaast het paginanummer."
17 jaar lang las hij met zijn warme, diepe stem de politieberichten voor op televisie. "Veel mensen spraken mij aan, waar ken ik u toch van? Bijna iedereen dacht dat ik bij de politie zat. De politie zelf ook", schatert hij het uit. "Het zorgde voor de nodige verwarringen. Zo wilde ik een keer na een ongeluk weten wat er aan de hand was. De agent zei: 'gaat u zelf maar even kijken.' Hij ging er helemaal van uit dat ik ook bij de politie zat." Of de keer dat hij op een politiebureau het toilet wilde gebruiken en een rechercheur zei: 'u weet de weg, ga uw gang'. Ook opmerkelijk was dat hij volgens de KLPD bij de tien bekendste politiemensen hoorde. Geen politieman dus, wel een doorgewinterde televisieman. Nog steeds houdt hij zich bezig met het nieuws. Hij kijkt het journaal, Buitenhof en Tussen kunst en kitsch. De televisie vergelijkt hij met een waterkraan die je ook niet de hele dag onbeperkt aan laat staan. Verder volgt hij de Bussumse gemeenteraad en was hij tegen de plannen voor de speeltuin van Heidezicht; hij ging daarvoor zelfs naar de Raad van State. Toch lijkt hij niet een echte strijder, eerder erg ontspannen. Genietend van zijn leven, rustig observerend, goedlachs, ziet graag de goede kwaliteiten in mensen. Wie goed doet, goed ontmoet, dat lijkt zijn levensmotto te zijn. En daar voelt hij zich zichtbaar goed bij.