Monique achter de bar met haar klanten.
Monique achter de bar met haar klanten. Foto: Jessica de Jong

'Ze denken dat ik een geintje maak, maar café de Pollepel sluit echt'

BUSSUM - "Het doet zeer, ik heb er slapeloze nachten van gehad." Voor eigenaresse Monique Rijners is het nog nauwelijks te bevatten dat haar bruine café in de Kapelstraat moet sluiten. Begin augustus gaan de deuren dicht en dan is het gissen naar welke bestemming het pand krijgt. "De eigenaar wil iets anders met het pand." Monique vindt het triest, niet zozeer voor haarzelf, maar vooral voor haar vaste klanten die ze door en door kent.

door Jessica de Jong

De Pollepel is volgens Monique de oudste kroeg in Bussum. Ze laat krantenknipsels zien uit 1902. "Sommige van mijn klanten komen hier al zestig jaar. In de begintijd waren we al om 6 uur 's morgens open. Dan kwamen de koppelbazen om te zien wie er kon helpen met wat klusjes in de bouw. Toen ik de zaak overnam, 8,5 jaar terug, hield dat helaas op, maar nog steeds zitten de aannemers en klusjesmannen hier op zaterdagochtend aan de koffie." Monique komt zelf ook al 20 jaar in het café, destijds als voorzitter van de kaartclub. "Ze vroegen me of ik de zaak wilde overnemen. Dat heb ik gedaan en ik heb 7 dagen in de week keihard gewerkt."
Ze vertelt dat klanten gaan huilen zodra ze het nieuws horen. "Ik heb heel veel mensen die iedere dag even langskomen. Ze vinden het verschrikkelijk dat ik ga sluiten." Als een vaste gast zich een tijdje niet laat zien, onderneemt Monique ook actie om te kijken of alles goed is. Zo trof ze recent nog iemand thuis aan die acuut hulp nodig had. Ze stelt zich erg sociaal op en dat is een kwaliteit die veel van haar gasten waarderen. "Veel van mijn klanten zijn op leeftijd. Wij zijn nog het enige bruine café in Bussum en het oudere publiek 'sterft uit'. Het is wel lastig momenteel in de horeca. Vanaf oktober mag je ook hier niet meer roken. Nu wordt er wel gerookt omdat ik als enige de zaak run, maar dat betekent weer dat je geen hapjes mag serveren. De jeugd mag niet meer drinken en ook die doelgroep blijft dus weg. Toch had ik nog wel even door willen gaan."
Dat de Pollepel een echt gezelligheidscafé is, blijkt wel uit hoeveel clubs hun onderdak hebben bij de Pollepel. Een kaartclub, biljartclub, de carnaval, een rugbyteam, een volleybalteam, ze hebben allemaal hun thuisbasis bij Monique. Voor een gek spelletje zoals sjoelen, vlotbruggen of konijnschijten was de Pollepel een mooie plek. Ze ziet haar café als een huiskamer waar iedereen met elkaar samen kan komen om de dag door te nemen of een feestje te vieren. Het café helemaal in stijl aankleden is ook een van de specialiteiten van Monique. Nu met het WK voetbal is de gevel oranje geverfd en zie je overal oranje vlaggen en leeuwen. Het voetbal is het laatste grote feest in de Pollepel, want in augustus sluiten de deuren definitief.