De nieuwe en de oude voorzitter.
De nieuwe en de oude voorzitter. Foto: Bob Awick

Frans Roemen neemt leiding over shantykoor het Ruime Sop

BUSSUM - Het populaire shantykoor Het Ruime Sop krijgt een nieuwe voorzitter in de vorm van Frans Roemen. Hij neemt hiermee het stokje over van oprichter Rob Hendrikse, die gewoon blijft zingen bij het koor.

Het koor werd bedacht in de slagerij van Hendrikse, waar hij altijd voor zijn klanten stond te zingen. "Daar had je een badkamereffect", lacht hij. "Ik had al een vocale band met veel klanten. Op een gegeven moment wilde ik kijken of ik zelf een koor kon oprichten." Zich aansluiten bij een bestaand koor leek hem niks. "Ik ben een ondernemer, een beetje een bazig type en dus ontstond zo dat idee." Hendrikse zat dus met een aantal van zijn klanten en kennissen in Het Ruime Sop en binnen de kortste keren werd het mannenkoor volwassen.

Koor van de zangers
Tegenwoordig kent het koor 65 leden. Volgens Rob kan Frans hier veel beter mee omgaan. Hij heeft er dan ook alle vertrouwen in dat 'zijn baby' in goede handen is. "Frans kan met iedereen goed omgaan. Van de medeweker van de plantsoenendienst tot de dokter. Hj is de masseur van het eerste uur."

Frans zegt zelf dat hij snel doorheeft 'hoe de hazen lopen' en zegt een eindeloos geduld te hebben. "Het Ruime Sop is het koor van de zangers. Ze werken dus mee en ik zal maar weinig veranderen. Rob heeft altijd duidelijke aspiraties en veel aanzien omdat hij heel authentiek is. Het koor straalt lol uit en het publiek reageert. We krijgen veel complimenten terug, zowel van andere koren als van het publiek. Wat mij betreft kan de kwaliteit nog iets omhoog en we moeten ook durven elkaar aan te spreken."

Kwaliteit en plezier
Rob blijft nog steeds betrokken bij het koor, zowel als zanger als achter de schermen. "Ik regel de pr, de contacten en de boekingen. Maar Frans houdt zich met de zingende mannen bezig. Een belangrijke taak van de voorzitter is dat hij zorgt dat het soepel blijft lopen. Kwaliteit, plezier en voor elkaar zorgen, dat zijn belangrijke zaken voor ons."

Frans vertelt dat met het oplopen van de leeftijd van de leden de sociale cohesie binnen de groep ietsjes minder wordt. "Vroeger waren we met 25 mannen en toen moest je er echt bij zijn. We konden niemand missen. Toch is de repetitieavond nog steeds heilig." Volgens Rob is het koor ook heel hecht. "Er gaat bijna nooit iemand vanaf en zingen houdt je in leven."

Jubileum
De mannen zijn ook al druk met de voorbereidingen van het jubileum, dat in het voorjaar van 2016 gevierd gaat worden. "We bestaan dan tien jaar. We willen dit vieren met een festival. We zoeken hiervoor verbintenissen met andere muziekstijlen zoals rap en opera. We willen hiermee optreden in het dorp. Onze liederen vinden hun oorsprong in de VOC-tijd en dat willen we graag uitdragen. Dat kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met straattoneel in de sfeer van piraten."

"Ook willen we scholen bezoeken en een mooi concert verzorgen in Spant! voor de oudere inwoners van Bussum, Naarden en Muiden. Daarover lopen volop gesprekken. Ons doel is namelijk dat het concert voor de 65+'ers gratis wordt." Voorlopig hoeven de heren zich dus niet te vervelen. En hoewel het koor een nieuwe voorzitter krijgt, zal veel bij hetzelfde blijven.