Afbeelding

Henriette de Smet

(Tekst)schrijver
Bussumse vanaf geboorte

Waar gaat je nieuwste boek over?
"Mijn boek 'Valse Start' gaat over vooroordelen en het absurde van de hokjesgeest. Maar ook over het ergste dat vriendinnen elkaar kunnen aandoen: verraad. Omdat mijn moeder uit een klein dorp op de Veluwe komt, heb ik daar in mijn jeugd vaak gelogeerd. Ik vond het er heerlijk, maar de sociale controle, het 'ons kent ons', benauwde me enorm. 'Wat de boer niet kent'..."

Hoe kwam je op het idee?
"Met Roman Polanski! Ik ben heel benieuwd hoe hij gezien zijn bewogen leven nu tegen de mensheid aankijkt. Onlangs zag ik zijn nieuwste film 'Venus in Fur', met zijn huidige partner in de hoofdrol. Een prachtige vrouw in een schitterende film."

Hoe ver komt Nederland op het WK?
"Ik hoop dat ze winnen!"

Welk boek neem je mee op vakantie?
"In mijn strandtas zit 'Het Diner' van Herman Koch."

Naar welke muziek luister je graag?
"Lounge, John Legend, U2, Simply Red, Stromae, Bakermat, maar ook de Cubaanse klanken van de Buena Vista Social Club."

Waar in Bussum kom je graag?
"
Mijn favoriete donderdag in Bussum begint bij Drusius voor een heerlijke cappuccino. Vervolgens altijd even naar Broads: niet alleen leuke kleding voor mijn dochter, ook voor mij! Na een rondje markt zoek ik Allegria op om me te laten verrassen door verrukkelijke Italiaanse specialiteiten en de dag sluit ik af met een mooie film in het Filmhuis."

Wat zou je doen als je een dag de burgemeester was?
"
Ik zou direct iets aan het parkeerbeleid in het centrum doen. Zodra je 4 minuten te laat bij je auto terug bent zit er alweer zo'n ding onder je ruitenwisser. Ook zou ik me inzetten voor de komst van een cultureel centrum, bijvoorbeeld in Bensdorp of het oude postkantoor. De bibliotheek kan dan meteen een metamorfose ondergaan."