Op het gemeentehuis moet het komende anderhalf jaar hard gewerkt worden.
Op het gemeentehuis moet het komende anderhalf jaar hard gewerkt worden. Foto: André Verheul

Gemeentebestuur Bussum moet snel veel doen

BUSSUM - Het wordt anderhalf jaar lang aanpoten voor de burgemeester en wethouders van Bussum. Met het bestuursakkoord op tafel weet Bussum wat het te wachten staat: van fuseren tot verkeer en vervoer en scholen.

door Sjoerd Stoop

Het bestuursakkoord van VVD, D66, PvdA en GL kent slechts enkele A4'tjes aan tekst, maar rept wel over enkele forse opdrachten voor de komende anderhalf jaar. Het akkoord heeft daarom de veelzeggende naam 'Kort en krachtig' meegekregen. "Dat zegt genoeg", zegt formateur Paul Barneveld. "We gaan straks fuseren, moeten alle zorgtaken zelf regelen en er staat nog veel meer op stapel. Het wordt hard werken, maar we hebben veel vertrouwen." De wethouders staan te popelen om aan de slag te gaan.

Fuseren
Het fuseren van de gemeente vormt de komende maanden een van de grootste taken. Dat Bussum gaat fuseren staat ondertussen wel vast. Het gemeentebestuur benadrukt nogmaals dat Bussum ook het komende anderhalf jaar een voortrekkersrol zal vervullen. Het proces komt op het bordje van wethouder Van den Berg (VVD). "Dat wordt een forse klus. We hopen er vooral voor te zorgen dat bewoners amper wat merken van het fuseren. Dan hebben we het goed gedaan", vertelt ze.

Bewoners
Het gemeentebestuur gaat straks eveneens veel belang hechten aan de rol van de Bussumers zelf: het praten met en het laten meedenken van bewoners is ook een van de voornaamste speerpunten. Bussum heeft er straks zelfs een wethouder voor: Lia de Ridder (D66). Hoe de rol van burgers exact vormgegeven wordt, wordt nog onderzocht. Er wordt onder andere nagedacht over het ophangen van een webcam als de gemeenteraad vergadert.
Bouwprojecten
Bussum heeft ook een aantal grote bouwprojecten waar het mee verder moet. De plannen voor het dorpshart om maar wat te noemen, maar ook de toekomstplannen voor Bensdorp, het klooster en het postkantoor. Ook daar hoopt Bussum stappen mee te zetten. Groen moet een hoofdrol vervullen.
Andere plannen
Naast de voornaamste plannen heeft het gemeentebestuur nog enkele andere voornemens. Zo staat men er voor open om supermarkten op zondag te openen, komt er extra geld voor natuurbeheer en wordt Pro Bussum meer gesteund. Het bestuursakkoord staat vandaag op www.bussumsnieuws.nl.