Geen gedoogsteun CDA voor collegeprogramma

BUSSUM - Het raadsakkoord van VVD, D66, PvdA en GL moet het doen zonder gedoogsteun van het CDA. Dat heeft het CDA donderdag aan de formateurs laten weten. Volgens het CDA had het te vormen college een andere koers kunnen gaan varen, nu hebben de partners een 'te algemeen stuk' gemaakt.

door Sjoerd Stoop

Volgens het CDA had het allemaal beter gekund. Met het collegeprogramma wordt volgens het CDA te veel dezelfde koers gevaren en dat noemt het CDA geen slechte zaak, temeer omdat VVD, PvdA en GL afgelopen jaar veel zetels verloren en de Bussumers kozen voor een ander bestuur met een andere koers.

Het CDA meent dat het te vormen college van B en W de opdracht heeft om de vorm van besturen te veranderen. Voorgesteld was dan ook om, als er wethouders zouden terugkeren, deze hoe dan ook van portefeuille zouden veranderen. Dat gebeurt nauwelijks: veel wordt weer zoals het de laatste jaren was. Ook stelt het CDA dat het programma concreter had gekund, met haalbare punten zoals het behoud van de weekmarkt en een blauwe zone voor parkeren. Daarnaast meent het CDA dat het college van B en W hardere voorwaarden had moeten stellen aan de fusie met Naarden en Muiden.
Ruggensteun
Het CDA was door VVD, D66, PvdA en GL benaderd om mee te werken aan het programma. Het CDA antwoordde 'nee' op de vraag of het mee wou besturen, maar mocht wel meedenken over het programma en programmapunten aandragen. Met de gedoogsteun van het CDA had het college van VVD, D66, PvdA en GL wat meer ruggensteun gehad. De partners moeten het nu doen met een krappe meerderheid van het aantal zetels; totaal hebben ze er 'slechts' 14. Het CDA laat wel weten graag samen te werken met het college en zegt goede voorstellen zeker te steunen.