Men verwacht dat er 500 tot 800 man op de barbecue af komt.
Men verwacht dat er 500 tot 800 man op de barbecue af komt. Foto: Bob Awick

'We hopen dat mensen elkaar leren kennen'

BUSSUM - Het was zomaar een proefballonnetje op een platformavond voor bewoners en ondernemers: 'Wat kunnen we doen om allochtone en autochtone bewoners samen te laten komen en elkaar te laten leren kennen?" Het werd een barbecue. Het feestje staat gepland voor volgende maand, er worden zo'n 500 tot 800 bezoekers verwacht.

door Sjoerd Stoop

De barbecue werd op poten gezet door een groepje Bussumers, waaronder Jochum Jarigsma. "Op de platformavond werd aan de wethouder gevraagd waarom er geen barbecue kon komen. Toen dachten we: dat zouden we best zelf eens kunnen gaan regelen. Van het een kwam het ander. Er wordt nu hard gewerkt om alles te regelen."

Welk doel heeft de barbecue?
"We hopen vooral de mensen samen te brengen. Bussum herbergt meer dan honderd andere bevolkingsgroepen. We hopen dat de mensen elkaar leren kennen, maar ook elkaars cultuur. Met een grote barbecue - we noemen het de Wereld-BBQ - kunnen de mensen ondertussen lekker eten en praten met elkaar. We hebben ook de meest verrassende gerechten, van gehaktballen tot Afghaanse kebab."

Hoe staat het er voor?
"We moeten nog even hard doorwerken, maar het gaat de goede kant op. We hadden eerst het plan dat alle deelnemers een barbecue mee zouden nemen, maar dan zouden er toch weer groepjes gevormd worden. We regelen nu zelf een paar grote barbecues en allemaal lekker eten. De barbecue wordt gehouden op de Groene Long, op zondag 22 juni."

Hoeveel bezoekers verwacht je?
"Heel veel mensen hebben al aangegeven dat ze komen. De barbecue leeft erg. Dat merken we ook aan alle mensen die helpen. Dat worden er ook steeds meer. We denken dat we zeker 500 tot 800 mensen kunnen verwelkomen. We hebben ook genoeg plek, dus dat kan zeker. We hopen nu vooral nog op goed weer."

'We regelen een paar grote barbecues en allemaal lekker eten'

Hoe kunnen we mee-eten?
"We verkopen nu al kaarten. Thaer en Sjant van de fietsenstalling aan het Wilhelminaplantsoen verkopen bonnen om hapjes en drankjes te kopen, 4 voor 5 euro. Maar je kunt ook gewoon op de dag zelf komen. Dan betaal je alleen 8 euro voor deze bonnen. Als je van tevoren bonnen koopt scheelt dat geld, maar dan weten we ook meteen hoeveel mensen we kunnen verwachten."