Inbraken flink gedaald

BUSSUM - Bussum is een stuk veiliger geworden in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit de criminaliteitscijfers over het eerste kwartaal van 2014. Het aantal misdrijven is met 16 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Deze daling van criminaliteit komt doordat er minder woninginbraken, geweldsdelicten en bedrijfsinbraken zijn gemeld.

De afgelopen vier maanden werd in 61 huizen ingebroken. Daarvan ging het om 25 pogingen en 36 geslaagde woningkraken. Een jaar eerder kwamen inbrekers nog bij 132 woningen langs. Het aantal geweldsmisdrijven, zoals bedreigingen, straatroven, overvallen en mishandelingen, is ook flink minder geworden. Het aantal overvallen liep met 50% terug en ook straatroof laat een daling van 40% zien. Omdat het gaat om lage aantallen, lopen deze percentages snel terug.
Vorig jaar werden tussen januari en april 38 mensen in Bussum mishandeld, nu gaat het om 22 personen. Het aantal gevallen van vernieling (-13%), zakkenrollen (-20%) en inbraken bij bedrijven (-36%) zijn ook gedaald.
Autokraken
Wel nam het aantal autokraken toe. Er werden de afgelopen maanden ongeveer honderd auto's opengebroken, een toename van 43%. Het gaat hier voor een deel om diefstal van airbags, navigatiesystemen en stuurwielen.

Volgens de gemeente kunnen bewoners hier zelf ook beter op letten door geen waardevolle spullen zoals navigatieapparatuur en laptops zichtbaar achter te laten in de auto. Verder zijn er dit kwartaal 106 fietsen gestolen, een stijging van 5%.
Jeugdoverlast
Het aantal meldingen van jeugdoverlast is toegenomen met 30%, van 57 naar 74 gevallen.

De meeste meldingen komen binnen over horecabezoekers op de routes naar huis. Ook een vaste groep hangjongeren staat borg voor de hoge cijfers. De gemeente adviseert hangjongeren eerst zelf aan te spreken en als dat niet helpt, de politie te bellen.
Alle criminaliteitscijfers zijn terug te lezen op de website van de gemeente Bussum, onder 'openbare orde en veiligheid'.