Groot feest.
Groot feest. Foto: Bob Awick

'Resultaat van heel erg hard knokken'

BUSSUM - Het heeft bloed, zweet en tranen gekost het afgelopen hockeyjaar, maar ook zeker de twee jaar daarvoor. De Bussumse hockeyers van Gooische promoveren weer naar de Overgangsklasse, de plek waar de club volgens velen hoort te spelen. De kroon op het werk, nadat de club enkele jaren geleden nog degradeerde. Nadat de hockeyers een paar weken geleden de eerste plaats van de eerste klasse al zeker stelden, stonden afgelopen weekend de play-offs op het programma. De hockeyers slaagden zonder al te veel problemen voor de laatste test. Daarna barstte er een groot feest los .

Afgelopen weekend stond al een paar weken geblokkeerd op de agenda van veel supporters van de Bussumse hockeyclub. Zou het nu dan toch gebeuren? De afgelopen jaren naderden de Bussumers de top van de eerste klasse al vaak, maar op promoveren moest men lang wachten. Dat het afgelopen weekend eindelijk lukte voor de Bussumse mannen betekende het hoogtepunt na een paar jaar hard werken. Toen zondag, op de laatste speeldag van de play-offronde tegen EMHC, het duel werd afgefloten, spoot de champagne al snel over het veld. "Het was een prachtfeest", vertelt hoofdcoach Rob Bianchi. "Veel mensen op de club, maar ook de jongens zelf, hebben er lang naar toegeleefd. Het was dan ook een enorme apotheose."

Wat betekent het succes voor de club?
"Heel veel, dat merk je aan alles. We hebben er jarenlang naar toegeleefd. Weer promoveren was zeker 3 jaar lang een doel. Dat we dat doel nu hebben gehaald voelt erg goed. Zeker voor het team zelf, maar ook voor de rest van de club. Iedereen stond de laatste weken achter ons. Als je zag wat er afgelopen weekend allemaal geregeld was om er een groot feest van te maken, dan zegt dat genoeg. Het promoveren naar de Overgangsklasse leeft onder alle leden. De club staat nu wederom op de kaart."

Waar komt het succes van het team vooral vandaan?
"We hebben er met z'n allen heel erg hard voor gewerkt, van de spelers tot de staf. We hebben een goed team weten te smeden. Een team van goede spelers, maar bovenal ook een team dat goed weet samen te spelen en voor elkaar door het vuur gaat. De meeste jongens kennen elkaar al veel langer en dat helpt enorm. Je kunt nog zulke goede spelers hebben, maar als de jongens geen hecht team vormen dan kom je nergens. Dat hebben we afgelopen weekend des te meer bewezen. De jongens stonden er als één team en met één doel."

Hoe heb je afgelopen weekend beleefd?
"Al met al best nuchter. Veel mensen vonden het ontzettend spannend. Dat was het ook wel, maar je moet vooral de rust bewaren en je concentreren op het doel dat je voor ogen hebt: het promoveren. Toen het eenmaal gelukt was, hebben we ons helemaal laten gaan en hebben we tot laat gefeest. We moeten nog even op adem komen. Het was een druk weekend."
Wat dacht je toen het laatste duel was afgelopen?
"Je beseft vooral meteen dat het gelukt was na dat lange jaar. Dat maakt je ook ontzettend trots. Op de jongens zelf, maar ook op de rest van de club."

Hoe zou je het jaar samenvatten?
"De jongens hebben goed gespeeld. Dat geldt niet alleen voor afgelopen weekend, maar ook voor de rest van het jaar. We konden ons al snel plaatsen voor de play-offs. Dat had het voordeel dat we konden gaan nadenken over deze duels, maar je merkt ook dat je tussendoor wat terugzakt omdat je nog een paar duels hebt te spelen waarbij er niets op het spel staat. Maar we hebben toch steeds de focus kunnen houden. Wat dat betreft houden we ook een heel tevreden gevoel over aan afgelopen jaar."

Heb je het afgelopen jaar gedacht dat promoveren zou lukken?
"We zagen al meteen dat het kon. We hebben afgelopen zomer wel wat ervaren spelers af moeten staan, maar het grootste deel van het team bleef gewoon. Dat gaf ons veel vertrouwen."

Wat verwacht je van volgend jaar?
"Het zal aanpoten worden, want het wordt allemaal wel wat zwaarder. Je speelt tegen sterkere en vaak ook meer ervaren tegenstanders. Afgelopen jaar hebben we een paar keer geoefend tegen een Overgangsklasser en hebben we zelfs ook gewonnen. Dat zegt wel wat. Deze ploeg kan de Overgangsklasse zeker aan en daarom gaan we straks vol vertrouwen van start. Er zal komende zomer nog wel het een en ander veranderen, maar veel zal ook hetzelfde bijven. Het team waarmee we de afgelopen jaren gebouwd hebben, staat straks ook weer voor ons op het veld om van start te gaan."

Waar staat deze club over een paar jaar?
"Als doel hebben we om een constante Overgangsklasser te worden. Daar gaan we eerst aan werken. Deze ploeg kan nog veel beter worden, dus wat dat betreft valt er nog heel wat eer te behalen het komende jaar en de jaren daarna. Mensen zullen er wel van dromen dat we nog eens promoveren naar de hoofdklasse, maar dan komt er erg veel op je af. Laten we na de zomer eerst maar eens deze stap gaan zetten."

De hockeyers moesten vol aan de bak.
Een feestje na en van de doelpunten.
Volop champagne na afloop.
De champagne gaat van vreugde het veld over.
Kleddernat van de bubbels.
Een ereronde voor de massaal toegestroomde supporters.