SDO-coach Rick Schipper: 'Wat we de afgelopen jaren hebben behaald, was vooraf echt een droom.'
SDO-coach Rick Schipper: 'Wat we de afgelopen jaren hebben behaald, was vooraf echt een droom.' Foto: Sjoerd Stoop

'Enorm trots op de club'

BUSSUM - Met het behoud van SDO als eersteklasser afgelopen week, kwam er een eind aan een zeldzame reeks. De Bussumse voetbalclub speelde nog geen 4 jaar geleden een paar klasses lager. Nu behoort SDO tot de beste clubs van de streek.
Eén van de grote mensen achter dat succes, hoofdcoach en ras-SDO'er Rick Schipper, stopt na afgelopen week als coach van de club. "Een beetje noodgedwongen, maar wel een bewuste keuze", vertelt de succescoach. De Bussumer mag volgens de regels van de KNVB geen eersteklasser coachen en moest daarom wel stoppen. "Je moet de knoop daarom wel doorhakken. Door het klassebehoud moet ik het stokje overdragen om aan de regels te voldoen. Als we waren gedegradeerd, dan was het ook goed geweest om een ander voor deze groep te zetten."

door Sjoerd Stoop

Grote stappen
De Bussumse coach gaat met opgeheven hoofd. "We hebben een paar prachtjaren achter de rug met de club en het eerste team. Toen we vier jaar geleden aan de klus begonnen moest SDO nog promoveren naar de derde klasse. Het doel was wel om te promoveren en door te stromen naar de tweede klasse, maar dat het zo snel zou gaan heeft ons ook verrast. We hebben de afgelopen jaren hele grote stappen gezet."

Enorm trots
Dat SDO de afgelopen weken als kersverse eersteklasser ook klassebehoud zeker kon stellen, verraste wederom. "We zijn geen grote problemen tegengekomen de afgelopen weken. Dat zegt wel wat. Voetballend kon het op bepaalde momenten nog wel wat beter. Er waren meerdere teams waar beter gevoetbald wordt en waar ook wel wat meer betaald wordt. Dat maakt het des te knapper dat we het toch gehaald hebben en daarom ben ik ook enorm trots op deze club."

Schipper zorgde er de afgelopen jaren mede voor dat het eerste team van SDO steeds beter werd. "Maar de jongens hebben het toch echt zelf gedaan", lacht de coach. "We hebben het grote voordeel dat deze jongens al jaren met elkaar voetballen en elkaar door en door kennen. Dat zorgt ook voor een goede sfeer en dat merk je op het veld. Samen met goed voetbal zorgt dat er ook voor dat je goede resultaten kunt boeken. Het was dan ook vooral heel erg leuk om de afgelopen jaren met deze jongens te werken."

Verder bouwen
Met de op alle fronten verbeterde voetballers heeft Schipper een spelersgroep achtergelaten waar Ronald Heerschop, de opvolger van de Bussumer, vanaf komende zomer verder mee kan bouwen. "Dat gaat ook zeker lukken", weet Schipper. "Met Ronald Heerschop heeft SDO straks een goede en ervaren coach voor de groep staan. Een man met een SDO-verleden en daarom de gedroomde persoon om met deze spelersgroep verder te werken. Wat dat de komende jaren kan opleveren? SDO zou best met de top van de eerste klasse mee kunnen doen. Zelfs de hoofdklasse zou gehaald kunnen worden, maar dan komen er weer zoveel andere zaken op je af. Laat de club maar stap voor stap werken. Dan komt de rest vanzelf wel."

Clubman
Schipper stopt dan wel als hoofdcoach van SDO, maar van een echt vertrek is geen sprake. Daarvoor loopt de Bussumer al te lang rond op het sportpark aan de Dr. Abraham Kuyperlaan. Niet alleen als speler, maar ook als coach. "Ook komend jaar zul je me met regelmaat aantreffen langs het veld op zondag om het eerste elftal te volgen, maar ook op andere momenten kom je me vast tegen. SDO voelt al jaren als mijn clubje. Dat gaat niet meer veranderen. Of je me over een paar jaar weer als coach van SDO tegenkomt? Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar het zou zomaar kunnen. Het kan raar lopen."