Emma is klaar om Bussum te verlaten.
Emma is klaar om Bussum te verlaten. Foto: jessica de jong

'Nadat ik een open dag van UWC
had bezocht, wist ik: dit wil ik'

BUSSUM - De 16-jarige Emma du Marchie Sarvaas telt de dagen af totdat ze naar Noorwegen kan om daar te beginnen op de internationale UWC school. Daar verblijft ze 2 jaar op een campus en krijgt ze in het Engels les, samen met studenten van over de hele wereld. Ze heeft inmiddels al afscheid genomen van haar hockeyteam B1 Spandersbosch en kon daarbij haar tranen niet bedwingen. "Toen drong het pas echt tot me door. Ik ga ook iedereen erg missen als ik straks twee jaar in Noorwegen ben."

Een plekje op een van de 14 UWC scholen wereldwijd krijg je niet zomaar. Emma moest een enorm traject doorlopen. "Het was een hele strenge selectie. Ik moest formulieren invullen, essays schrijven, interviews geven, noem maar op. En alles moest in het Engels." Uiteindelijk kwam het blije nieuws. "Er deden 240 scholieren auditie en ik heb 1 van de 26 plekken kunnen bemachtigen." Emma is enorm enthousiast over UWC, waarschijnlijk omdat haar ouders hier ook werken. "Ik ben er echt mee opgegroeid. Mijn vader is zelf ook op zijn 15e naar een UWC school gegaan. We hebben met het gezin altijd veel gereisd en ik kende de verhalen over de internationale school. Nadat ik een open dag had bezocht werd ik heel erg enthousiast. En toen wist ik: dit wil ik."

Hoewel India eigenlijk haar eerste keuze was, werd ze ingedeeld in Noorwegen. "Eigenlijk ben ik een echte koukleum, dus ik ben benieuwd. Ook wordt het in de winter heel vroeg donker en je hebt het Noorderlicht. Dat maakt het wel speciaal. Ze hebben opvallend genoeg de twee vrolijkste meisjes naar dit donkere land gestuurd." De scholiere van het Willem de Zwijger College kan niet wachten tot ze Bussum kan inruilen voor Noorwegen. "We wonen met 200 man op de campus en daar is altijd wel wat te doen. We slapen met z'n vijven op één kamer. We moeten zelf de kamer bijhouden en de was doen, dat is minder leuk, maar de maaltijden worden allemaal verzorgd. Overdag krijgen we les, vergelijkbaar met vwo+-niveau, in het Engels uiteraard. Er zit al één Nederlandse jongen op de school en ik ga samen met een meisje uit Amsterdam. Alle andere leerlingen komen van over de hele wereld. Na school doen we vrijwilligerswerk en ik wil gaan skiën, kano varen, hiken, reizen en ook ijshockey proberen."

Emma denkt dat ze vooral haar familie, vrienden en klasgenoten gaat missen. "Het voordeel is wel dat je met mensen zit die allemaal wel een keer last zullen krijgen van heimwee of hebben gehad. Je kunt elkaar steunen, want je bent allemaal ver weg van huis. We hebben een maand vakantie met kerst en in de zomer 10 weken. Dus misschien ga ik tussendoor wel een keer naar huis."