Volop hossen na afloop, waarna zelfs de burgemeester op het natte gras belandde.
Volop hossen na afloop, waarna zelfs de burgemeester op het natte gras belandde. Foto: Mehmet Kocak

Allen Weerbaar verlaat laagste voetbalklasse

BUSSUM - Een groot feest afgelopen weekend voor de voetballers van de Bussumse voetbalclub Allen Weerbaar. Devoetballers speelden afgelopen weekend hun laatste duel van deze voetbaljaargang. Verloren werd er wel, maar Allen Weerbaar was al zeker van de eerste plaats. En hoewel de Bussumers 'slechts' de beste waren van de zesde en laatste klasse van de KNVB, was het feest zeker een hoogtepunt voor de club. Het was de eerste stap naar veel meer, zo hoopt men. Allen Weerbaar wil de komende jaren groter worden en beter gaan presteren.

Het kan verkeren. Waar Allen Weerbaar zo'n anderhalf jaar geleden nog alarm sloeg omdat de club dreigde om te vallen, was het afgelopen weekend feest. Groot feest. Dat het eerste elftal eerste werd en daarmee de zesde en allerlaagste klasse van het amateurvoetbal kan verlaten was een langgekoesterde wens van de club. Het feest vormt, na alle slechte jaren, een keerpunt. Vanaf nu moet Allen Weerbaar weer groter worden en de komende jaren nog terug op de kaart worden gezet. "Dat we nu eerste worden en promoveren naar een klasse hoger is het resultaat van heel lang, heel hard werken. Dat voelt erg goed", zegt Allen Weerbaar-bestuurder Mustafa Kocak.

Wat betekent het feest voor de club?
"Heel veel. We leven weer. Dat merk je aan alles. Vlak voordat anderhalf jaar geleden het noodloot toesloeg, zag je al dat de sfeer veranderde. We hebben de afgelopen maanden hardgewerkt om de club er weer bovenop te helpen. Dat we nu zo'n feest hebben, omdat we voetballend ook gepresteerd hebben, helpt alleen maar mee. We hebben het gevoel dat het weer de goede kant op gaat met de club. Het is veel meer dan 'zomaar' een voetbalfeestje na een goed resultaat."

Waar komt het succes vooral vandaan?
"Het succes staat op naam van de hele club. Met het bestuur hebben we geknokt om de club er bovenop te helpen, de spelers hebben het op het veld goed gedaan en de rest van de leden heeft Allen Weerbaar door en door gesteund. Dat zag je ook afgelopen zondag. Het was dan wel slecht weer, maar desondanks stonden er toch veel mensen langs de kant. Dat helpt allemaal enorm. De hele club is trots."

Je merkt dus goed dat het leeft...
"Dat merk je zeker. Op de club zelf, maar ook daarbuiten. Afgelopen weekend stond ook de burgemeester langs de kant om ons te supporten en na afloop mee te feesten. Erg leuk. De spelers werden na het duel door de KNVB geƫerd. Dat viel nog het meest op. We hebben het over het beste elftal van de zesde klasse. Met alle respect, de laagste klasse van het voetbal. Toch komt de KNVB langs. Alles klopte gewoon afgelopen weekend."

Had je vooraf verwacht dat het zo goed zou gaan?
"Een beetje wel, want we weten dat we een goede spelersgroep hebben. Ze kunnen echt wel goed voetballen. Eerste worden was ook het voornaamste doel voor het elftal en voor het bestuur van Allen Weerbaar. Maar goed, je moet het wel doen. De voetballers hebben er vanaf de eerste week gestaan en hebben goed gepresteerd. Gaandeweg het jaar werd de kans ook steeds groter dat we het werden. We hadden ook gehoopt dat ons eerste zaterdagelftal het net zo goed zou doen, maar helaas kwamen ze wat tekort. Maar ja, dat kan volgend jaar nog komen."

Allen Weerbaar promoveert nu. Wat verwacht je van komend jaar?
"Het zal al met al wel even wennen worden, maar we kunnen deze klasse hoger wel aan. Voetballend staat er een goed team en dat wordt alleen maar beter. We hebben voor komend jaar een andere coach aangetrokken, Mustafa Kavas, een ervaren jongen. Daarnaast kloppen er steeds meer voetballers aan die graag voor ons komen spelen. Een goed teken. Al met al verwachten we dat we mee kunnen doen om de bovenste plaatsen. We zouden best nog een keer kunnen promoveren. Dan wordt het zeker weer feest. Daar hopen we echt op en dat wordt ook zeker het doel voor komend jaar. Dat weet de spelersgroep ook."
Welk doel heeft Allen Weerbaar voor de komende jaren?
"We hopen nog groter te worden. Dat moet ook kunnen lukken. Als we de komende jaren weer zulke grote stappen zetten als de afgelopen anderhalf jaar, hebben we goede kansen. We willen over een paar jaar in de derde klasse spelen. Er moet nog veel veranderen voor het zover is, maar het zegt ook genoeg over het vertrouwen dat we hebben. Het gaat echt wel goedkomen."

Allen Weerbaar verloor zondag wel.
Op de bank was het al feest.
'Vuurwerk' als de spelers het veld op komen.
Allen Weerbaar stelde de eerste plaats een week geleden al zeker.
Na afloop een bloemetje en een plak van de KNVB.
Het succesteam op de foto met de burgemeester.