Veel 'historische' soldaten komen weer naar Bussum.
Veel 'historische' soldaten komen weer naar Bussum. Foto: jessica de jong

Komend weekend Bussum Bridgehead

BUSSUM - Vanaf donderdag verandert een deel van het dorp weer in 'Camp Bridgehead'. Zaterdag is de grote optocht met militaire voertuigen en zondag is Camp Bridgehead geopend. Het oefenterrein aan de Amersfoortsestraatweg wordt deels omgetoverd tot een geallieerd doorgangskamp zoals dat in 1945 overal in bevrijd gebied kon worden gevonden. Om een goed beeld te geven van die tijd zijn Canadese, Britse, Amerikaanse en Nederlandse bevrijders vertegenwoordigd. Net als vorig jaar zijn er ook Duitse soldaten, maar dat blijkt niet bij iedereen goed te vallen.

'Pas op, er komen nepnazi's naar Bussum', waarschuwt de Bussumse Arthur Graaff in een persbericht. Hij is hoofdredacteur van een oorlogssite en actief in de Bond van Antifascisten. 'Bridgehead weigert het optreden te schrappen van twaalf man die zich verkleden als Wehrmachtsoldaten. Ik vind hun optreden volkomen onacceptabel, onnodig, ongewenst en zelfs pijnlijk.'

Volgens organisator Piet Vermeulen gaat het om een kleine groep Duitse soldaten die een tent hebben op kamp Crailo. "Er komt een bord bij te staan, zodat mensen weten wat ze zullen zien. We gaan er heel zorgvuldig mee om en er zijn absoluut geen nazi-tekens te zien. De ophef vinden we echt overtrokken."

Omdat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, wordt extra aandacht gegeven aan Britse en Duitse re-enacters die uniformen en uitrusting uit die tijd laten zien. Ook de naoorlogse periode tot 1985 wordt getoond. Verder komen alle facetten van de Nederlandse krijgsmacht aan bod. Het materiaal is ook te zien. Verder is er een soort Check Point Charlie, een doorlaatpost uit de Koude Oorlog met aan de ene kant Britse en aan de andere kant DDR-soldaten. De deelnemers nemen een breed scala aan originele legervoertuigen mee en richten het kamp zo volledig mogelijk met originele zaken in. Ze verblijven in tenten en in de ruïnes die op het terrein staan. Er worden veldkeukens ingericht, een hoofdkwartier, verbindingscentra, een wapenkamer en natuurlijk de 'Trafalgar Club' en een NAAFI-kantinewagen. Alle deelnemers geven graag uitleg aan het publiek over het leven van de militair tijdens de oorlogsjaren en daarna, en leggen uit waar hun uitrusting precies voor diende. Voor de kinderen is er de mogelijkheid de hele uitrusting van een soldaat 'om te hangen'. Ook kunnen ze klimmen onder begeleiding van de marine en de brugsimulator uitproberen.
De voertuigen en motoren worden geregeld gestart voor een ritje. Ook het rupsvoertuig van het Korps Mariniers, de BV 206, zal daarvoor worden ingezet. De infanterie heeft zich genesteld in de ruïnes en het bos en graaft zich in. De militairen van 1944-1945 moesten het vaak doen met minimaal comfort en leden grote ontberingen, wat op deze manier zichtbaar wordt gemaakt. Vaak moest tijdens frontacties in de schuttersputjes worden gegeten, toilet gemaakt en zelfs geslapen.

Vrijheidstocht
De historische vrijheidstocht door het Gooi met alle militairen en hun voertuigen wordt op zaterdag 10 mei gehouden. De tocht is enigszins te vergelijken met een militaire parade. Het gaat om militaire voertuigen die dienst deden tijdens de Tweede Wereldoorlog en in Indië en die werden ingezet tijdens vele vredesmissies. De start is om 9.00 uur vanaf de Crailoseweg. De stoet is om 15.30 uur in Bussum van dichtbij te bewonderen omdat er even stil wordt gestaan bij het gemeentehuis.

Camp Bridgehead is geopend voor het publiek op zondag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur. Behalve alle militairen zijn er ook muzikanten aanwezig. Zo treedt een pipeband op, genaamd The Seaforth Highlanders of Holland. In de Trafalgar Club laat entertainer Paul Harper muziek uit de jaren 40 horen. Tevens is dan de openlucht militariaruilbeurs aan de rand van het kamp. Het kamp is gevestigd op het brandweeroefenterrein Crailo van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek aan de Amersfoortsestraatweg 109c in Bussum. De entree is 3 euro.

De deelnemers nemen een breed scala aan originele legervoertuigen mee