De kinderen oefenen met klimmen in het touw
De kinderen oefenen met klimmen in het touw Foto: Sjoerd Stoop

Bussumse kinderen maken kennis met Corpus Acrobatics

BUSSUM - Kinderen van de naschoolse opvang SKBNM maakten deze meivakantie kennis met de acrobatiek van Corpus Acrobatics. In de oude chocoladefabriek Bensdorp mochten de tieners zelf proberen om verschillende soorten acrobatische kunsten onder de knie te krijgen.

door Eline Vedder

Tijdens de workshops is bij enkele kinderen goed te zien dat zij aanleg hebben voor acrobatiek, maar de meerderheid lijkt er moeite mee te hebben. Het maken van een radslag blijkt voor sommigen al erg lastig te zijn. Ook het touwklimmen lijkt makkelijker dan het is, maar uiteindelijk lukt het een aantal wel om het plafond te bereiken. Trainer en coach Vincent Michels: "Bij sommigen zie je dat ze talent hebben. Vooral kinderen die goed zijn in turnen zijn fijn om mee te trainen."

De Amsterdamse Vincent Michels en zijn Braziliaanse vrouw Marley Eltz hebben veel geduld en ervaring. Dat komt goed van pas bij het geven van de workshops. Beiden zijn eigenaar, coaches en choreografen bij Corpus Acrobatics. Sinds vijf jaar huren zij een ruimte in Bensdorp waar ze werken aan hun shows. Samen met een wisselend team van acrobaten reizen zij naar verschillende landen om te laten zien wat ze allemaal kunnen. Het internationale team bestaat meestal uit zo'n tien personen. Freelance acrobaten uit onder andere Rusland, India en Brazilië versterken het team en komen oefenen in Bussum. Zowel de locatie als de ruimte is volgens Michels ideaal. "Ik ben vijf keer per week in deze ruimte en kan er elk moment van de dag in. Eigenlijk is het trainen en repeteren een fulltime baan. Omdat alles privé is aangeschaft is het erg kostbaar, maar dat betaalt zich terug doordat we elke dag met acrobatiek bezig zijn", aldus Michels.
De hoge ruimten in de oude fabriek maken het mogelijk dat er niet alleen vloer-, maar ook luchtoefeningen gedaan kunnen worden. In de gangen van het oude gebouw staan decorstukken en kostuums. Een levensgroot rad, doeken die aan het plafond worden gehangen, trapezes, stelten, alles wordt gebruikt in de shows. Iedereen kan de ruimte inlopen en dat trekt weleens nieuwsgierigen. Michels: "Een jong talent uit het Spiegel hier in Bussum is bijvoorbeeld uit zichzelf op ons afgestapt en hij traint nu met ons mee."

Michels en Eltz doen al velen jaren aan acrobatiek. Michels: "Ik begon op mijn zestiende met turnen en kwam toen in aanraking met het circus. Ik heb nog een paar jaar beeldende kunst gestudeerd, maar heb mij toch volledig gestort op de acrobatiek.'' De invloed van de beeldende kunst is terug te zien in de shows. Corpus Acrobatics is namelijk niet een klassiek circus, maar probeert beeldend verhalen te vertellen waarbij de oefeningen puur gericht zijn op het lichaam. "Het is echt een theater-circus." Choreograaf Michels wordt geïnspireerd door thema's als de natuur en combinaties met andere kunstdisciplines. Zijn grootste fascinatie is het creëren van beeldende magisch-realistische acrobatische choreografieën.
Naast een theater-circus biedt Corpus Acrobatics ook een privéopleiding. Michels vertelt dat hij en andere acrobaten de fijne kneepjes van het vak vroeger vooral leerden via hun ouders of andere ervaren acrobaten. Tegenwoordig zijn er twee hbo-opleidingen voor acrobatiek. Dat maakt volgens Michels niet veel uit, want: "Als je echt goed bent in acrobatiek, stroom je vanzelf wel door naar het circus of het theater."

Leden van Corpus Acrobatics zijn op vele internationale evenementen vertegenwoordigd, zoals de Olympische Spelen in Londen. Maar ook staan ze bij grote evenementen in Nederland op het podium. Denk aan het afscheidsfeest voor koningin Beatrix, Holland's Got Talent, op de Uitmarkt in Amsterdam en het Gouden Televizier-Ring Gala. Ook vindt er in Bussum samenwerking plaats, zoals met Sportcentrum De Zandzee. Corpus Acrobatics wilde een wateract doen en had hier een repetitieruimte voor nodig. "We mochten oefenen in het zwembad van De Zandzee en gaven in ruil daarvoor het personeel een gratis optreden", aldus Michels. Daarnaast zijn ze een samenwerking aangegaan met musici van de Bussumse Tindalvilla. "Zij maken de muziek en wij verzorgen de choreografie. Als het meezit, zullen we hiermee in juni optreden."
Voorlopig gaat het dus erg goed met de acrobaten van wereldfaam die oog houden voor lokale samenwerkingsprojecten en tijd maken om de Bussumse jeugd warm te maken voor acrobatiek.

De circusattributen in de hallen van Bensdorp.
Een van de slangenmeisjes van Corpus Acrobatics.