Coalitie in twee smaken

BUSSUM - Informateur René Wallenburg is na dagen van gesprekken en tabellen maken tot de conclusie gekomen dat er twee mogelijkheden zijn voor een succesvolle coalitie in Bussum. Volgens hem zijn dat een combinatie van Hart voor Bussum, PvdA, CDA en GOP of een coalitie van VVD, D66, PvdA, CDA en GroenLinks.

Om de stukgelopen coalitieonderhandelingen weer vlot te trekken, inventariseerde Wallenburg afgelopen weken bij de partijen wat hun 'speerpunten, breekpunten en voorkeurspartners voor de coalitie' zijn. Gisteravond, nadat deze krant naar de drukker ging, presenteerde hij zijn bevindingen aan de gemeenteraad. Wallenburg is oud-raadslid voor de Bussumse ChristenUnie.

Een van de belangrijkste conclusies van Wallenburg is dat de verstandhouding tussen raadsleden en partijen 'nog niet optimaal' is. "Het is gewenst om goede afspraken te maken over het samenspel en de sfeer in de verhoudingen en wat dat voor een ieder betekent aan het begin van de nieuwe bestuursperiode. Alle partijen hebben aangegeven dat er behoefte is aan een stabiel gemeentebestuur, op basis van minimaal een meerderheidscollege."

Inmiddels heben alle partijen uitgesproken met wie ze wel of niet het gemeentebestuur willen vormen. Dat maakt het werk van de informateur er niet gemakkelijker op. VVD, D66 en GroenLinks willen absoluut niet in een college zitten met Hart voor Bussum. Daarentegen wil de GOP niet in een college zitten zónder Hart voor Bussum. Kleinere partijen zoals het CDA kunnen aan beide varianten meedoen. Wallenburg wil nog geen eindconclusie trekken. In de raadsvergadering van dinsdagavond moet duidelijk zijn geworden hoe de politieke partijen verder willen gaan. De onderhandelingen lopen sinds de verkiezingen op 19 maart.