De oude fabriek ligt er verlaten bij.
De oude fabriek ligt er verlaten bij. Foto: jessica de jong

Bensdorp moet bruisen

door Jessica de Jong

BUSSUM - De voormalige cacaofabriek langs het spoor ligt er momenteel vervallen bij, maar als het aan de provincie Noord-Holland ligt dan komt daar binnenkort verandering in. Via het zogenoemde programma Herbestemming moet het mogelijk worden om van Bensdorp een hippe, bruisende plek te maken die Bussum op de kaart zet.

Natuurlijk zijn er al langere tijd plannen van eigenaren AM en Dudok om het pand op te knappen, maar die kwamen mede door de crisis niet van de grond. De ontwikkeling moet dus over een andere boeg. De vraaggestuurde aanpak moet de sleutel tot succes worden. Nu het gebouw in rap tempo veroudert, wil de eigenaar graag het debat aangaan met toekomstige gebruikers, lokale ondernemers en omwonenden. Voordat er ook maar iets gaat gebeuren moet helder worden welke wensen er in de samenleving leven.

Directeur Ronald Huikeshoven van projectontwikkelaar AM: "Het begint met tijdelijke invullingen die aanspreken en voor reuring zorgen. Dat hebben we deels al met de dansavonden van Club Cacao en Corpus Acrobatics. Door soortgelijke initiatieven moet het gebouw gaan bruisen en bubbelen. We gaan de komende tijd gesprekken aan om te kijken hoe we hier een mooie culturele plek kunnen creëren."

De gemeente wil ook een multifunctionele invulling geven aan Bensdorp die past bij de behoeften van het dorp, met respect voor het historische gebruik en karakter van de voormalige cacaofabriek. Die visie werd vastgelegd in het ambitiedocument van september 2013, waaraan toekomstige plannen worden getoetst.

Bij de presentatie van de provincie afgelopen week over de herontwikkeling werden aansprekende voorbeelden getoond van soortgelijke projecten die erg succesvol zijn. De Westergasfabriek in Amsterdam werd bijvoorbeeld aangehaald. Vera Cerutti schreef het boek 'Creatieve Fabrieken' en vertelde dat een oude fabriek een speciale plek kan worden als de ambities hoog zijn en de buurt graag op die plek komt. "Een oude fabriek biedt ruimte voor allerlei functies zoals evenementen, congressen, een café, sportclubs, winkels, bedrijven, kantoren en dergelijke. De meest succesvolle concepten zijn organisch gegroeid en zorgen voor verbinding met de buurt."
Het is nog afwachten met welke concrete plannen de ontwikkelaars de komende tijd aan de slag kunnen. In juni staat in ieder geval een brainstormsessie met de buurt op het programma.