Mayke Herberts-Rootinck van buurtpreventievereniging BART.
Mayke Herberts-Rootinck van buurtpreventievereniging BART. Foto: Bob Awick

'Boeven zijn hier niet welkom'

BUSSUM - Er worden steeds meer buurtpreventieverenigingen (bpv's) opgericht in Bussum. Een van de eerste en meest succesvolle is de bpv BART. De naam verwijst naar hun wijkagent Bart Weijermans, maar ook naar Blijf Alert Reageer Tijdig. Deze vereniging wist al meerdere inbraken te voorkomen en helpt bij het opzetten van gelijksoortige bvp's elders in Bussum.

Mayke Herberts-Rootinck is secretaris en onderhoudt rechtstreeks contact met alle bewoners in de wijk gelegen tussen de Kamerlingh Onnesweg, de Huizerweg en de Lothariuslaan. Ze vindt het nog steeds erg leuk om te doen en het geeft haar veel voldoening. "Bij mij komen de meldingen binnen van de bewoners en ook de berichten van de politie en gemeente. De meldingen van de bewoners betreffen veelal auto-inbraken, verdachte situaties, fietsdiefstallen en woninginbraken."
"De laatste tijd zijn ook de Engelssprekende klusjesmannen regelmatig bij ons in de wijk gesignaleerd. Helaas zijn meerdere bewoners, vooral oudere en alleenstaande, zwaar financieel gedupeerd. Ze worden zomaar opgelicht voor 10.000 euro, schamen zich dood en melden het niet bij de politie, maar gelukkig wel bij mij." De secretaris is niet alleen maar aan het praten en mailen met de bewoners, ze heeft ook duidelijk veel lef. Zo hoorde ze laatst dat een buurvrouw werd aangesproken door een klusjesman. Ze wilde de werkzaamheden eerst overleggen met haar man en de klussers zouden om vijf uur terugkomen. "Ik ben er toen direct heengegaan, heb alles gefilmd en ze gemaand niet meer terug te komen in de wijk. De beelden stuur ik naar Tros Opgelicht. Ze moeten weten dat ze hier niet welkom zijn."

Attenderen
Een van de doelen is mensen te attenderen op situaties die criminaliteit in de hand werken. "Ik wil mensen zeker niet betuttelen, maar er zijn situaties die je zelf in de hand hebt. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe Audi op de oprit staan zonder lawaaialarm, dan kun je erop wachten dat er iets mee gebeurt. Het stuur, de airbag en het navigatiesysteem zijn erg gewild. Maar fietsen die in de tuin staan moet je ook dubbel op slot zetten. Zet ook geen kliko's bij de poort, want die kunnen als ladder fungeren voor dieven. En doe je deur ook op het nachtslot als je overdag even weg gaat. Laat je buren weten als je op vakantie gaat en koop niets aan de deur."

Iedereen in de wijk is aangesloten bij BART en wordt via Twitter en e-mail op de hoogte gehouden. "De mensen zijn alerter. Zo werd laatst 112 gebeld toen onbekende jongens met een rugzak op het garagedak van de buren werden gezien. Ook hoor je dat de wijkbewoners sneller mensen aanspreken die onbekend zijn of zich verdacht gedragen. Dit werkt zeer preventief."

Herberts vindt niet dat de politie het alleen af kan. "We moeten het echt samen doen, dat is mij wel duidelijk geworden sinds de samenwerking die begon in 2011. Wij zijn als bewoners de ogen en oren van onze wijk. De politie kan de wijk niet 24/7 in de gaten houden. Het geeft ook een goed gevoel om het met elkaar te doen. Het is laagdrempeliger om de buurvrouw te vertellen dat er iets niet pluis is. Ik adviseer altijd de politie te bellen. Mensen weten vaak niet dat je al bij verdachte situaties 112 moet bellen. Ik hoor om mij heen dat iedereen zich veiliger voelt sinds het bestaan van bpv BART. Dat klopt ook met de cijfers: het aantal inbraken is de afgelopen drie jaar duidelijk afgenomen."